Preşedintele Ucrainei îşi pune oameni loiali la vârful armatei şi serviciilor secrete. Ce urmăreşte Zelenski?

Preşedintele Ucrainei îşi pune oameni loiali la vârful armatei şi serviciilor secrete. Ce urmăreşte Zelenski?

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a provocat o surpriză generală, înlocuind pe neaşteptate miercuri mai mulţi responsabili de rang înalt de la vârful armatei şi al serviciilor de informaţii, fără niciun motiv aparent.

Decrete privind revocarea din funcţie a comandantului operaţiunii militare din estul Ucrainei, a şefului Statului Major General şi a şefului Forţelor aeriene au fost emise miercuri seara, împreună cu decretele de numire a înlocuitorilor acestora în fiecare post.
 
Tot în aceeaşi zi, fusese demis comandantul-şef al armatei ucrainene, Ruslan Homceak, care a fost numit prim-secretar adjunct al Consiliului pentru securitate naţională, un organism consultativ.
 
Săptămâna trecută, Zelenski a procedat la înlocuirea mai multor responsabili de la conducerea serviciilor de informaţii, între care se numără şi şeful Serviciului de Informaţii Externe.
 
Unul dintre motivele invocate de preşedinţia de la Kiev este că această remaniere este destinată să permită diferitelor agenţii de securitate ucrainene să conlucreze mai eficient.
 
Această rotaţie de cadre de la vârful armatei şi serviciilor de informaţii a fost precedată de demisia la mijlocul lunii iulie a ministrului de interne ucrainean, Arsen Avakov, pe care Zelenski îl moştenise de la predecesorul său Petro Poroşenko. Numeroşi observatori ucraineni au spus că Avakov a fost constrâns de Zelenski să demisioneze. În locul său a fost numit Denis Monastârski, membru al partidului proprezidenţial ''Slujitorul poporului''.
 
Remanierea la nivelul instituţiilor de forţă din Ucraina are loc în condiţiile în care trupele guvernamentale ucrainene luptă împotriva rebelilor separatişti proruşi din regiunile estice Doneţk şi Lugansk din 2014, un conflict soldat cu cel puţin 13.000 de morţi până în prezent, potrivit ONU. Planul de pace mediat la nivel internaţional pentru regiunea Donbas este de mai mult timp în impas, notează DPA.
 
 
Preşedintele atrage atenţia comandanţilor de la toate nivelurile din forţele armate, precum şi liderilor din domeniul apărării şi securităţii cu privire la necesitatea intensificării eforturilor destinate modernizării armatei şi la pregătirea 100% a militarilor pentru apărarea Ucrainei în condiţiile războiul modern.
 
 „Acum, lumea se confruntă cu o transformare rapidă a forţelor şi mijloacelor de ducere a războiului. Armata noastră trebuie să fie pregătită să îndeplinească sarcinile cât mai eficient posibil în orice condiţii", a precizat Zelenski.
 
Preşedintele a subliniat că o cooperare eficientă între comandanţi şi lideri la toate nivelurile este baza pentru funcţionarea cu succes a sferei apărării şi sectorului de securitate.
 
"După rotaţii şi înlocuirea comandanţilor şi a liderilor atât în ​​armată, cât şi în Ministerul Apărării, mă aştept la o muncă mai sistematică şi la o înţelegere de către fiecare soldat al armatei noastre a perspectivelor dezvoltării Forţelor Armate în general", a concluzionat preşedintele.
 
Potrivit declaraţiilor preşedintelui Zelenski, schimbările de la Ministerul Apărării au ca scop accelerarea modernizării armatei. Prin această mişcare deosebit de curajoasă, schimbarea masivă în rândul comandanţilor la vârf ai Forţelor Armate având loc în condiţii de război şi a unei prezenţe mărite a trupelor ruse la graniţele Ucrainei, de circa 100.000 de militari, probabil Zelenski intenţionează să trimită un şoc în întreaga armată, privind faptul că situaţia, deşi prezentată ca bună, este încă departe de ceea ce se urmăreşte.
 
Reamintim că au existat tensiuni între conducerea militară a Forţelor Armate şi ministrul apărării. Astfel, în ianuarie 2021, patru generali de vârf din armata ucraineană, comandantul-şef al Forţelor Armate, şeful Statului Major General, comandantul Forţelor Aeriene şi comandantul Forţelor Medicale au intentat procese împotriva ministrului apărării, Andrei Taran.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările