Preşedintele Cehiei prezintă scuze pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO din 1999 asupra Serbiei

Preşedintele Cehiei prezintă scuze pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO din 1999 asupra Serbiei

Milos Zeman: A fost o lipsă de curaj. FOTO EPA-EFE

Preşedintele ceh Milos Zeman a prezentat marţi scuze naţiunii sârbe pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO din 1999 asupra Serbiei, transmit AFP şi dpa.

Ştiri pe aceeaşi temă

''Aş dori să cer scuze naţiunii sârbe'', a declarat şeful statului ceh într-o întâlnire la Praga cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, adăugând că acest sprijin a fost o traumă de care vrea să se elibereze prin prezentarea de scuze publice, potrivit Agerpres

În 1999, pe când era prim-ministru al Republicii Cehe, Milos Zeman a susţinut loviturile aeriene aliate contra Serbiei. Bombardamentele NATO au început la scurt timp după ce Republica Cehă a devenit, în martie 1999, membră a Alianţei Nord-Atlantice. 
 
Loviturile aeriene întreprinse de NATO, care au durat trei luni, au avut ca scop să îl forţeze pe Slobodan Milosevic, fostul lider de la Belgrad, să renunţe la reprimarea violentă a separatiştilor albanezi din Kosovo, provincia care şi-a proclamat independenţa în februarie 2008. 
 
Milos Zeman, premier al Republicii Cehe în perioada 1998-2002, a declarat că ţara sa a fost la acea vreme ''ultima'' din NATO care a acceptat principiul acestor lovituri aeriene. 
 
În prezent în vârstă de 76 de ani, Zeman a adăugat că ţara sa a căutat ''cu disperare'' parteneri în interiorul Alianţei Nord-Atlantice pentru a se opune bombardamentelor, însă fără succes. ''A fost o lipsă de curaj'', a spus el. 
 
Sârbii îi ''vor fi eterni recunoscători'' lui Milos Zeman, a afirmat la rândul său preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările