Peste 500 de arestări în Belarus, în prima zi de grevă generală

Peste 500 de
arestări în Belarus, în prima zi de grevă generală

Îndemn la încetarea violenţelor regimului Lukaşenko FOTO EPA-EFE

Peste 500 de persoane au fost arestate de poliţie în Belarus la manifestaţii, luni, împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunţat marţi Ministerul de Interne de la Minsk, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mii de studenţi şi de pensionari au defilat luni pe străzile Minskului, răspunzând apelului la grevă generală al opoziţiei, într-o încercare de a-l determina să plece de la putere pe Lukaşenko, a cărui realegere, la 9 august, este contestată.

Angajaţi ai întreprinderilor publice, din sectoarele transportului, mineritului, profesori şi studenţi au intrat în grevă de luni, conform opoziţiei.

Această acţiune are loc ca urmare a expirării ultimatului dat de opoziţie lui Lukaşenko pentru a renunţa la mandatul de preşedinte obţinut, potrivit contestatarilor, în mod fraudulos.

„Nimeni nu va munci pentru regimul” Lukaşenko, a declarat lidera opoziţiei de la Minsk, Svetlana Tihanovskaia.

Această declaraţie a fost făcută după o nouă manifestaţie de amploare la Minsk. Circa 100.000 de persoane au ieşit în stradă duminică în capitala Belarusului pentru a cere demisia lui Lukaşenko.

În vârstă de 66 de ani, dintre care 26 petrecuţi la conducerea Belarusului, cel supranumit „ultimul dictator al Europei” se agaţă de fotoliul prezidenţial mizând pe sprijinul omologului său rus Vladimir Putin.

După ce a căutat iniţial să-l răstoarne de la putere, Putin a ales în cele din urmă să-şi anunţe susţinerea faţă de Lukaşenko şi să o prezinte într-un nou cadru de retorică anti-occidentală.

Încurajat de Putin, care a promis inclusiv sprijin armat, Lukaşenko se dedă represaliilor, cu arestări brutale, răpiri de protestatari, intimidări în rândul opozanţilor şi torturi în închisori, după cum arată organizaţiile internaţionale pentru apărarea drepturilor omului în baza unor mărturii de la faţa locului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările