Pandemia Covid-19. Noi mutaţii ale noului coronavirus, în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test covid - coronavirus / FOTO Shutterstock

Autorităţile sanitare din Anglia au identificat 38 de cazuri de infecţie cu o nouă tulpină a coronavirusului care prezintă o mutaţie importantă despre care se crede că ar reduce eficienţa vaccinurilor, a transmis marţi guvernul britanic.

„În prezent, nu există nicio dovadă că acest set de mutaţii provoacă o infecţie mai gravă sau că ar fi mai contagioasă”, a declarat profesorul Yvonne Doyle, director medical în cadrul Serviciului de sănătate publică din Anglia (PHE). Potrivit autorităţilor sanitare engleze, cele 38 de cazuri depistate sunt dispersate pe întreg teritoriul Angliei.

Noua variantă, denumită B.1.525, poartă o mutaţie întâlnită la proteina spike E484K , prezentă şi la varianta sud-africană şi este cea mai importantă mutaţie depistată până acum, care ar putea submina eficienţa vaccinurilor. Varianta B.1.525 a mai fost depistată în Nigeria, Danemarca şi Canada, a menţionat PHE. În ceea ce priveşte Campania de vaccinaree, Uniunea Europeană a fost informată de compania Moderna, care produce unul dintre vaccinurile împotriva coronavirusului, că livrările vor fi diminuate în această lună. 

O veste bună vine de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care spune că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus aproape a scăzut la jumătate în acest an. Potrivit agenţiei italiene ANSA, directorul general al OMS a afirmat că „Numărul cazurilor de COVID-19 la nivel global a scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv, iar de la începutul anului, bilanţul săptămânal al infectărilor aproape că s-a înjumătăţit. Ceea ce contează acum este modul în care răspundem la această tendinţă. Focul nu este stins, însă noi i-am redus dimensiunea. Dacă încetăm însă să-l combatem pe toate fronturile, va reveni în forţă”.

Marea Britanie susţine ideea unui tratat internaţional împotriva pandemiilor

Ar fi nevoie de un tratat care să stabilească regulile de acţiune în cazul unei viitoare pandemii, crede premierul britanic Boris Johnson. El a spus că un astfel de acord ar asigura transparenţa, în contextul informaţiilor care vin de la OMS şi care arată că autorităţile chineze au ascuns informaţii, în urmă cu mai bine de un an.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Cred că una dintre cele mai atractive idei pe care le-am văzut în ultimele luni a fost propunerea unui tratat global al pandemiilor, prin care să ne asigurăm că ţările semnatare împărtăşesc toate datele pe care le deţin şi să putem să-i dăm de capăt, pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple.”

Ideea unui tratat internaţional privind pandemiile a fost prezentată de preşedintele Consiliului European în decembrie în cadrul Adunării Generale a ONU.

Scopul este ca fiecare ţară să ştie clar de la bun început ce obligaţii îi revin la următoarea pandemie. Un astfel de tratat ar fi primul acord global de sănătate publică de la un pactul privind controlul tutunului din 2003.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite