Opoziţia poloneză cere suspendarea din funcţie a ministrului Apărării, acuzat de legături cu spionajul militar şi mafia rusă

Opoziţia poloneză cere suspendarea din funcţie a ministrului Apărării, acuzat de legături cu spionajul militar şi mafia rusă

Antoni Macierewicz, ministrul polonez al Apărării

Platforma Civică, principala formaţiune de opoziţie în Polonia îndeamnă la suspendarea din funcţie a ministrului polonez al Apărării Antoni Macierewicz, în urma unor acuzaţii potrivit cărora acesta a avut legături secrete cu serviciile ruse militare de informaţii şi mafia ruse, relatează The Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Bozena Kaminska de la Platforma Civică a declarat miercuri pentru The Associated Press că parlamentarii formaţiunii sunt ”extrem de îngrijoraţi” în urma unor dezvăluiri de presă, relansate recent de cartea ”Macierewicz şi secretele sale” a lui Tomasz Piatek, un jurnalist de investigaţie de la cotidianul Gazeta Wyborcza.
 
Cartea prezintă presupuse legături ale ministrului cu un agent secret al securităţii din perioada comunistă şi, mai recent, cu un lobbyist american, pe care Piatek îl acuză că are legături cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu capul mafiei ruse.
 
”Macierewicz joacă un rol-cheie la comanda securtăţii Poloniei, iar noi vrem ca premierul să clarifice situaţia, o perioadă în care Macierewicz să fie suspendat”, a declarat Kaminska.
 
 ”Suntem cel mai îngrijoraţi de posibilitatea ca date clasificate în domeniul Apărării ar putea să fie dsponibile unor servicii secrete străine”, a adăugat ea. Macierewicz nu a comentat aceste acuzaţii.
 
În urma unei solicitări a ministerului pe care-l conduce, procurorii au deschis o anchetă cu privire la Piatek, pe care-l acuză de ameninţări la adresa unui reprezentant al statului. În cazul în care va fi găsit vinovat, jurnalistul riscă trei ani de închisoare.
 
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei Harlem Desir a declarat pentru AP că nu a primit încă un răspuns la o scrisoare pe care a trimis-o Ministerului polonez de Externe, prin care îndeamnă autorităţile să nu folosească tribunalele pentru a reduce presa la tăcere.
 
Macierewicz este criticat frecvent din cauza declaraţiilor şi acţiunilor sale, precum anularea în ultimul moment a unui acord major în vederea anchiziţionării unor elicoptere din Franţa.
 
Însă el este cunoscut şi prin declaraţii extrem de dure împotriva Rusiei.
 
O solicitare către premierul Beata Szydlo de suspendare a lui Macierewicz este necesar să fie aprobată de Comisia pentru Apărare din cadrul Parlamentului, dominat de PiS (la putere).
 
Kaminska a apreciat că solicitarea poate fi respinsă şi a subliniat că acest lucru ar arăta că este necesar ca această problemă nu trebuie abandonată.
citeste totul despre: