OMS se aşteaptă la „niveluri ridicate” ale cazurilor de COVID-19 în vară în Europa: Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze

OMS se aşteaptă la „niveluri ridicate” ale cazurilor de COVID-19 în vară în Europa: Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze

Foto: Arhivă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat, joi, că se aşteaptă la ”niveluri ridicate” ale cazurilor de COVID-19 în această vară în Europa şi a cerut monitorizarea îndeaproape a virusului după triplarea cazurilor zilnice în decurs de o lună.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Pe măsură ce ţările din Europa au ridicat măsurile sociale care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii", a declarat Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, conform Agerpres.

"Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze. El continuă să contamineze, continuă să se modifice şi încă ucide", a subliniat el într-o declaraţie scrisă pentru AFP.
 
Având la bază subvarianta Omicron BA.5, numărul de cazuri din aproximativ cincizeci de ţări din zona OMS Europa s-a apropiat de 500.000 pe zi în această săptămână, de la circa 150.000 pe zi la sfârşitul lunii mai, iar numărul deceselor rămâne în prezent la un nivel scăzut de aproximativ 500, comparativ cu cele 4-5000 de decese zilnice înregistrate în vara anului 2020.
 
Aproape toate ţările europene prezintă un număr în creştere al cazurilor de infectare, Portugalia, Luxemburg, Franţa, Grecia, Cipru, Germania şi Austria având cea mai mare incidenţă.
 
OMS face apel la europeni să continue să se autoizoleze dacă au simptome respiratorii, să verifice dacă vaccinările lor sunt la zi şi să poarte mască în locurile aglomerate.
 
"Trebuie să continuăm să urmărim virusul pentru că dacă nu facem acest lucru devenim din ce în ce mai orbi la modurile de transmitere şi la evoluţia (lui)", a notat directorul OMS Europa.
 
Hans Kluge a solicitat, de asemenea, statelor membre să îşi mărească şi mai mult nivelul de vaccinare. "Imunitatea ridicată a populaţiei şi alegerile făcute pentru a reduce riscul pentru persoanele vârstnice vor fi cheia pentru prevenirea unei mortalităţi suplimentare în această vară", a adăugat acesta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările