O statuie BLM în culorile comunităţii LGBT ce urmează a fi expusă la Budapesta a stârnit furia guvernului ungar

O statuie BLM în culorile comunităţii LGBT ce urmează a fi expusă la Budapesta a stârnit furia guvernului ungar

O statuie a Libertăţii în culorile LGBT cu un pumn ridicat precum în mişcarea BLM urmează a fi expusă la Budapesta în primăvară FOTO Péter Szalay. via The Guardian

O instalaţie de artă cu tematică Black Lives Matter ce urmează a fi expusă în spaţiul public din Ungaria timp de două săptămâni în primăvară a fost denunţată de presa fidelă guvernului naţionalist al premierului Viktor Orban în contextul unei campanii ce promovează conceptul de „Toate vieţie contează”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba de mai multe piese de artă, dar una în particular a provocat rumoare, şi anume o statuie a Libertăţii îngenuncheată luminată în culorile mişcării LGTB.
 
Propunerea unei instalaţii de artă în spaţiul public a fost făcută de Suzi Dada, adjunctul primarului districtului 9 din Budapesta, Krisztina Baranyi, membru al unui partid satiric.
 
„Obiectivele BLM de opoziţe faţă de rasism şi brutalitatea poliţiei sunt la fel de relevante în Ungaria ca peste tot în lume”, spune Baranyi, care a câştigat alegerile locale în calitate de independent. Aceasta s-a referit la campania guvernamentală contra migranţilor, refugiaţilor, dar şi la discriminarea populaţiei rome în Ungaria.
Instalaţia a fost luată în vizor de oficialii guvernamentali şi de presa loială.
 
„Black Lives Matter este practic o mişcare rasistă. Rasistă nu este persoana care se opune unei statui BLM, ci persoana care ridică o atare statuie”, a spus Gergely Gulyás, şeful cabinetului lui Orbán.
Unii comentatori la televiziunile pro-guvernamentale au ameninţat că dau jos statuia pe care au asemănat-o unui monument al lui Hitler, în timp ce alţii au luat-o în râs spunând că e o absurditate dat fiind că nu sunt prea multe persoane de culoare în Budapesta.
 
Baranyi a spus că reacţiile de furie şi scandalul stârnit în presa pro-guvern sunt tipice pentru cum funcţionează lucrurile în Ungaria, deşi „nimeni nu ştie de fapt despre ce e vorba”.
 
FOTO Péter Szalay. via The Guardian
 
Guvernul a lansat recent o campanie cu sloganul „Toate vieţile contează” în limba maghiară ca o presupusă referinţă la pandemie, dar semnificaţia sa trimite la un război cultural dus de guvern mai ales că Orban a postat un filmuleţ pe contul său de Instagram care începe cu sloganul în engleză.
 
Péter Szalay, sculptorul din spatele proiectului, a spus că a primit un mail de ameninţare din partea unei figuri publice cunoscute de dreapta dacă instalaţia va fi expusă.
 
Acesta a explicat că nu a intenţionat să promoveze mişcarea BLM mai ales că statuia va fi luminată în culorile asociate comunităţii LGBT, ci să transmită un mesaj ce poate fi înţeles în ambele sensuri.
 
Guvernul de la Budapesta a modificat anul acesta Constituţia pentru a include definiţia familiei tradiţionale constituită de un bărbat şi o femeie în sens biologic făcând explicit faptul că doar un cuplu heterosexual poate adopta un copil. De asemenea, din mai Ungaria nu mai recunoaşte legal schimbările de sex ale persoanelor transgender. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările