Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, votată de Parlamentul European

Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, votată de Parlamentul European

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Comisia Europeană condusă de germanca Ursula von der Leyen, pentru perioada 2019 - 2024, a fost votată miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu 461 de voturi „pentru”, 157 „împotrivă” şi 89 de „abţineri”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din totalul de 751 de europarlamentari, la votul de miercuri au participat 707. Cei 26 de comisari desemnaţi au fost prezentaţi, miercuri,  de Ursula von der Leyen în faţa plenului.
 
Noua Comisie Europeană este alcătuită din 15 bărbaţi şi 11 femei: Frans Timmermans (Olanda, Pactul ecologic european) – vicepreşedinte executiv, Margrethe Vestager (Danemarca, O Europă pregătită pentru era digitală) – vicepreşedinte executiv, Valdis Dombrovskis (Letonia, O economie în serviciul cetăţenilor), Josep Borrell (Spania, O Europă mai puternică pe plan internaţional) – Înalt reprezentant/ vicepreşedinte, Maroš Šefčovič (Slovacia, Relaţii interinstituţionale şi prospectivă) – vicepreşedinte, Věra Jourová (Cehia, Valori şi transparenţă) – vicepreşedinte, Dubravka Šuica (Croaţia, Democraţie şi demografie) – vicepreşedinte, Margaritis Schinas (Grecia, Promovarea modului de viaţă european) – vicepreşedinte, Johannes Hahn (Austria, Buget şi administraţie), Phil Hogan (Irlanda, Comerţ), Mariya Gabriel (Bulgaria, Inovare şi tineret), Nicolas Schmit (Luxemburg, Locuri de muncă şi drepturi sociale), Paolo Gentiloni (Italia, Economie), Janusz Wojciechowski (Polonia, Agricultură), Elisa Ferreira (Portugalia, Coeziune şi reforme), Olivér Várhelyi (Ungaria, Vecinătate şi extindere), Stella Kyriakides (Cipru, Sănătate), Didier Reynders (Belgia, Justiţie), Adina Vălean (România, Transporturi), Helena Dalli (Malta, Egalitate), Thierry Breton (Franţa, Piaţa internă), Ylva Johansson (Suedia, Afaceri interne), Janez Lenarčič (Slovenia, Gestionarea crizelor), Jutta Urpilainen (Finlanda, Parteneriate internaţionale), Kadri Simson (Estonia, Energie) şi Virginijus Sinkevičius (Lituania, Mediu, oceane şi pescuit).
 
Pe 16 iulie, în urma unui vot secret, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen (Germania) preşedintă a Comisiei Europene.
 
Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miercuri, în plenul Parlamentului European, „transformarea care va atinge fiecare parte a societăţii şi a economiei europene“, în timpul mandatului de cinci ani al noului executiv comunitar, transmite.
 
„ Vom face acest lucru pentru că este ceea ce e corect, nu pentru că va fi uşor. Suntem pregătiţi, Europa este pregătită. Mesajul meu este simplu: să ne apucăm de lucru“, a spus Von der Leyen în discursul în care a prezentat obiectivele şi priorităţile noii Comisii Europene.
 
„Statul de drept trebuie să fie respectat în UE“ 
 
Ea a subliniat că statul de drept trebuie să fie respectat oriunde în interiorul blocului comunitar, remarcând că nu mai poate fi acordat vreun răgaz guvernelor naţionaliste din Polonia şi Ungaria aflate în dezacord cu Bruxellesul în privinţa respectării standardelor democratice.
 
„Nu poate exista şi nu va exista niciodată vreun compromis atunci când vine vorba despre respectarea statului de drept“, a spus Von der Leyen.
 
Reformarea sistemului de azil
 
Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a atenţionat că Uniunea Europeană trebuie să-şi reformeze sistemul de azil şi să-şi consolideze frontierele externe.
 
„Migraţia nu va pleca nicăieri, ea va rămâne cu noi. Este o tragedie că o mamă din Vietnam primeşte un mesaj de la fiica sa, din Europa, că nu are spaţiu pentru a respira“, a afirmat Ursula von der Leyen, cu referire la cazul celor 39 de migranţi găsiţi morţi, în luna octombrie, într-un camion frigorific în apropiere de Londra.
 
Migranţii care stau în Europa trebuie să fie integraţi, ''dar noi trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că cei care nu au dreptul de şedere se întorc acasă'', a accentuat preşedintele ales al CE.
 
Combaterea fenomenului schimbărilor climatice
 
O provocare „existenţială“ pentru Europa este, potrivit Ursulei von der Leyen, combaterea fenomenului schimbărilor climatice. Şefa viitoarei Comisii Europene s-a angajat că Bruxellesul va adopta măsuri care vor contribui la adaptarea economiilor ţărilor membre la un consum mai mic de combustibil fosil şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
 
„Nu mai avem nici măcar un moment de pierdut în ceea ce priveşte lupta contra schimbărilor climatice“, a subliniat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.
 
În opinia sa, tranziţia către „neutralitatea climatică“ până în 2050 trebuie să fie realizată într-o „manieră durabilă“, în contextul în care numeroase regiuni europene se bazează pe rezervele de cărbune pentru crearea de locuri de muncă, acoperirea cererii de energie şi creşterea economică.
 
În altă ordine de idei, Ursula von der Leyen s-a angajat să lucreze îndeaproape cu Regatul Unit pentru coordonarea ieşirii acestei ţări din Uniunea Europeană. ''Ştim cu toţi că un membru al familiei noastre intenţionează să părăsească uniunea noastră. Voi fi mereu o susţinătoare a rămânerii Regatului unit în UE. În pofida Brexitului, punţile şi prietenia între popoarele noastre nu pot fi rupte'', a accentuat Von der Leyen.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: