Miliardarul care deţine farmaciile Sensiblu a fost arestat pentru corupţie. Slovacul este suspectat că ar fi ordonat uciderea jurnalistului Kuciak

Miliardarul care deţine farmaciile Sensiblu a fost arestat pentru corupţie. Slovacul este suspectat că ar fi ordonat uciderea jurnalistului Kuciak

Jaroslav Haščák Foto smedata.sk

Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack, a fost  arestat, acuzat fiind de fapte de corupţie şi spălare de bani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit publicaţiilor aktuality.sk şi dennikn.sk, poliţia slovacă a efectuat marţi percheziţii la sediul companiei Penta, acţiune în urma căreia omul de afaceri a fost reţinut.
 
Jaroslav Haščák este cofondatorul Penta Investments, care are investiţii, mai ales în Europa de Est, în industria medicală, bancară, real estate şi aeronautică. Penta, pe care Haščák o controlează împreună cu Mark Dospiva, are interese în Privatbanka, în lanţul de farmacii Dr. Max şi operatorul de pariuri sportive Fortuna.
 
Compania plănuia să deschidă şi în România peste 418 farmacii sub noul nume, în 93 de oraşe din toată ţara, după ce grupul din Cehia a cumpărat 43 de farmacii Belladonna.
 
Anul trecut, Penta a mai cumpărat şi A&D Pharma, din care fac parte farmaciile Sensiblu.
 

Ancheta în cazul morţii jurnalistului


Reamintim că jurnalistul slovac Jan Kuciak a documentat anchete despre activitatea dezvoltatorului imobiliar Marian Kocner. Jurnalistul a fost ucis în 2018, împreună cu logodnica sa Martina Kusnirova, la domiciliul lor situat la aproximativ 60 km de Bratislava, într-o execuţie în stil mafiot.
 
Omul de afaceri slovac Martin Kúšik e suspectat că a ordonat asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak a luat decizia privind eliminarea acestuia după ce a constatat că este imposibil să-l facă să tacă, potrivit unui document judiciar citat luni de numeroase media slovace.
 
Asasinarea jurnalistului a declanşat ample manifestaţii de protest care l-au forţat pe premierul Robert Fico să demisioneze şi au favorizat alegerea unei avocate anticorupţie, Zuzana Caputova, la preşedinţia Slovaciei. Totodată, ancheta asupra uciderii lui Kuciak a dus la concedierea a 12 judecători suspectaţi de corupţie şi de alte acte reprobabile.
 
În urma uciderii jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei sale, în presa slovacă au apărut articole despre amploarea fenomenului corupţiei în interiorul poliţiei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările