Livrările de gaze ruseşti către Europa au scăzut cu un sfert, după ce Ucraina a închis o conductă importantă. Regiunile Lugansk şi Doneţk au rămas fără gaze

Livrările de gaze ruseşti către Europa au scăzut cu un sfert, după ce Ucraina a închis o conductă importantă. Regiunile Lugansk şi Doneţk au rămas fără gaze

FOTO Shutterstock

După ce Kievul a oprit utilizarea unei rute de tranzit importante, acuzând intervenţia forţelor ruseşti de ocupaţie, fluxurile de gaz rusesc către Europa prin Ucraina au scăzut miercuri cu un sfert.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, exporturile prin Ucraina au fost oprite pentru prima oară de la începutul conflictului, până în prezent, relatează Reuters. Punctul de tranzit care a fost închis gestionează, de obicei, aproximativ 8% din fluxurile de gaz către Europa.

Gazprom, controlat de Kremlin, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a precizat că expediază în continuare gaze către Europa prin Ucraina, dar volumele au fost calculate la 72 de milioane de metri cubi (mcm) miercuri, în scădere de la 95,8 mcm marţi, potrivit hotnews.ro.

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a anunţat marţi că va suspenda fluxurile de gaze prin punctul de tranzit Sokhranivka, despre care a spus că a livrat aproape o treime din combustibilul transportat prin conducte din Rusia către Europa via Ucraina.

Aceasta a afirmat că a declarat caz de „forţă majoră” şi că va devia livrările pentru Europa pe o altă rută, punctul de intrare Sudzha, cel mai mare dintre cele două puncte de trecere din Ucraina.

Gazoductul care trece prin punctul Sokhranivka traversează regiunea ucraineană Lugansk, o parte a căreia este controlată de separatiştii pro-ruşi şi prin puctul Sudzha, care se află la nord-vest.

Rusia trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru orice consecinţe umanitare, a declarat şeful operatorului conductei de gaz din Ucraina, menţionând că acţiunile forţelor ruseşti au pus în pericol stabilitatea şi siguranţa întregului sistem ucrainean de transport al gazelor.

„În această dimineaţă, (compania rusă de stat de gaze naturale) Gazprom a oprit pe teritoriul Federaţiei Ruse transportul dinspre Federaţia Rusă către punctul de intrare «Sokhranivka»", a scris pe Facebook Sergiy Makogon, directorul general al sistemului de transport de gaze din Ucraina.

El a mai spus că au fost blocate fără autorizaţie macarale de la o uzină de gazoduct de pe teritoriul ucrainean, despre care a spus că a fost ocupată de forţele ruseşti. Acest lucru, a spus el, a făcut imposibilă alimentarea consumatorilor din regiunile Lugansk şi Doneţk, din care părţi mari se află în mâinile separatiştilor susţinuţi de Rusia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările