Război în Ucraina. Kremlinul a planificat lupta pentru încă 120 de zile. Atac cu rachete asupra Ciortkiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Severodoneţk Foto Nexta via Twitter
Severodoneţk Foto Nexta via Twitter

Ucraina spune că aproximativ 800 de persoane se ascund în fabrica Azot, inclusiv aproximativ 200 de angajaţi şi 600 de locuitori din Severodoneţk.  Kievul rămâne „fără muniţie” şi anunţă mobilizarea femeilor începând cu 15 iunie, în timp ce bătăliile cu trupele ruse sunt în curs.

UPDATE 19.48 Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti din Lugansk nu intenţionează „să ia cu asalt“ uzina chimică Azot din Severodoneţk, declară un oficial separatist

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti din Republica Populară Lugansk nu intenţionează ”să ia cu asalt” uzina chimică Azot din oraşul Severodoneţk, unde trupele ucrainene continuă să lupte, a declarat un oficial separatist, sub rezerva anonimatului, relatează agenţia de presă rusă Interfax, potrivit BBC.

Oficialul neidentificat a declarat pentru agenţia de ştiri rusă Interfax că negocierile cu trupele ucrainene din uzina chimică Azot nu au reuşit până în prezent să ajungă la un acord.

”Nu există planuri să fie luată cu asalt uzina Azot. Uzina este blocată. Trupele ucrainene care rămân acolo vor fi forţate să se predea”, a mai spus oficialul.

El a exclus deschiderea unui coridor sigur menit să le permită trupelor ucrainene să se alăture forţei principale ucrainene, deşi soldaţii blocaţi în uzină au făcut această solicitare.

UPDATE 18.17 Forţele Armate ale Ucrainei au distrus o navă de luptă de tip Raptor a Marinei Ruse în Marea Neagră, pe care se afla căpitanul acesteia, adjudantul superior Maxim Panin. Lichidarea comandantului a fost confirmată de presa rusă.

Panin a fost înmormântat în fortăreaţa Kronstadt pe 11 iunie, conform Dialog.UA. 

Maxim Panin

Potrivit presei locale, căpitanul rus a fost eliminat în războiul cu Ucraina în timpul „bătăliei pe mare Marea Neagră”. 

Forţele Armate ale Ucrainei au raportat anterior despre distrugerea mai multor „răpitori” ruşi care au încercat să ocupe insula Zmeiny. Bărcile Marinei Ruse au fost spulberate de armata ucraineană cu ajutorul aeronavelor de luptă fără pilot - UAV Bayraktar TB2.  

Panin a fost anterior în serviciul Flotei Baltice a Federaţiei Ruse. Încă din primele zile ale războiului din Ucraina, a fost transferat în flota Mării Negre pentru a participa la invazia Ucrainei.  

„Fiind unul dintre cei mai buni comandanţi, a fost trimis în Flota Mării Negre pentru a îndeplini misiuni de luptă”, a informat presa rusă.  

”Probabil, ocapantu spera să avanseze şi să fie premiat, omorând ucraineni. În cele din urmă a primit premiul, dar a trebuit să plătească pentru el cu propria viaţă”, relatează presa ucraineană 

UPDATE 18.15 Fostul militar britanic Jordan Gatley a fost „împuşcat şi ucis” în luptele împotriva forţelor ruse din oraşul ucrainean Severodoneţk, a declarat familia militarului, relatează The Guardian.

Jordan Gatley a părăsit Armata Britanică în martie pentru ”a-şi continua cariera de MILITAR în alte zone” şi a ajutat trupele ucrainene să-şi apere ţara împotriva Rusiei, potrivit declaraţiei emise de tatăl său, Dean Gatley, pe Facebook. 

Potrivit declaraţiei, familia a primit vestea devastatoare că Jordan a fost împuşcat şi ucis în oraşul ucrainean Severodoneţk, vineri, 10 iunie. 

Batalionul din care militarul britanic făcea parte a trimis numeroase mesaje familiei militarului decedat în care erau subliniate ”cunoştinţele bogate, abilităţile de militar şi dragostea pentru meseria sa”. 

Militarul a fost îndrăgit de colegii său, şi ”a făcut o diferenţă enormă în vieţile multor oameni, nu numai în postura de militar, ci şi antrenând forţele ucrainene”, se arată în declaraţia tatălui său. 

”Jordan şi echipa lui erau atât de mândri de munca pe care o făceau şi îmi spunea adesea că misiunile pe care le aveau în derulare erau periculoase, dar necesare”, a afirmat Dean Gatley. 

”Îi plăcea meseria pe care o avea şi suntem atât de mândri de el. El a fost cu adevărat un erou şi va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, a adăugat tatăl său. 

UPDATE 17.03 O coloană a armatei ruse, formată din două tancuri şi cinci vehicule de luptă, a fost oprită de explozia unui tanc, care a fost aruncat în aer de o mină a Forţelor Armate ale Ucrainei, a anunţat un luptător ucrainean pe pagina sa de Facebook. 

Unităţile din cea de-a 57-a brigadă de infanterie motorizată numită „Kostya Gordienko” au oprit înaintarea coloanei trupelor de ocupaţie ruse în vecinătatea localităţii Lisichansk.

Subminarea coloanei a fost ajutată de o dronă de recunoaştere aeriană, care a observat mişcarea invadatorilor, potrivit ziare.com. 

„Următoarea noastră victorie mică! La periferia oraşului Lisichansk, un convoi de vehicule ruseşti de două tancuri şi 5 vehicule de luptă de infanterie nu a ajuns la destinaţie. Aşa funcţionează o mină antitanc! După aceea, invadatorii laşi au fugit. Ca de obicei, bun venit în Ucraina. Videoclipul făcut cu o dronă a fost filmat de colegul meu de la unitatea specială Hort”, a scris soldatul ucrainean într-o postare pe Facebook. 

UPDATE 16.25 Kremlinul are 40 grupuri tactice de batalion în rezervă şi şi-a extins planificarea războiului pentru următoarele 120 de zile

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării a primit informaţii confirmate că trupele ruse au continuat să planifice războiul pentru următoarele 120 de zile, până în octombrie 2022. Forţele de la Kremlin au încă 40 de grupuri tactice de batalion (BTG) în rezervă, după ce au desfăşurat alte 103, a declarat şeful adjunct al Direcţiei principale de informaţii (GUR) din Ucraina, Vadim Skibiţki.

Vadim Skibiţki a spus că forţele ruse vor ajusta planul în funcţie de succesele din Donbass şi a menţionat că Statul Major rus schimbă planurile de invazie aproape în fiecare lună, conform ZN.

Acestea şi alte detalii cu privire la schimbările pe linia frontului din ultima zi sunt menţionate în cel mai recent raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

Declaraţiile lui Skibiţki indică faptul că Moscova, cel puţin, a recunoscut că nu şi-ar putea atinge rapid obiectivele în Ucraina. 

Potrivit lui, cele 40 de grupuri tactice de batalion ale Rusiei ar putea fi formate din personal extras din alte unităţi. 

„Este puţin probabil ca armata rusă să menţină o parte atât de semnificativă a forţelor sale în rezervă din cauza lipsei de forţă de muncă în unităţi”.

Totuşi, în acelaşi timp, Kievul continuă să trimită Occidentului cereri de sprijin pentru arme. 

UPDATE 16.04 Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin refuză să schimbe pedeapsa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte

Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin din Republica Populară Doneţk, estul Ucrainei, a declarat că nu doreşte să schimbe sentinţa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte sub acuzaţia că au luptat cu armata ucraineană, considerând-o „perfect echitabilă”, relatează Le Figaro.

„Au venit în Ucraina pentru a ucide civili pentru bani. Acesta este motivul pentru care nu văd condiţii pentru vreo atenuare sau modificare a pedepsei”, a declarat Denis Puşilin, liderul regiunii separatiste Doneţk, al cărui tribunal a dat sentinţa în cazul celor trei condamnaţi.

Potrivit lui Puşilin, „instanţa a impus celor trei combatanţi o pedeapsă perfect echitabilă”. De asemenea, el l-a acuzat pe premierul britanic Boris Johnson că nu este preocupat de soarta lor şi că nu a luat contact cu autorităţile separatiste.

Denis Puşilin a vorbit în cadrul unei întâlniri cu presa la care AFP a participat la Mariupol, în timpul unei călătorii organizate de Ministerul rus al Apărării în oraşul ucrainean devastat de lupte şi cucerit de forţele ruse şi separatiste în luna mai.

UPDATE 16.02 Ministerul britanic al Apărării anunţă că Rusia câştigă treptat teren în jurul Severodoneţk

Rusia îşi foloseşte artileria pentru a „captura treptat teritoriul din Severodoneţk şi din jurul său” de sub controlul ucrainean, a anunţat Ministerul Apărării din Regatul Unit, potrivit BBC.

Ministerul britanic al Apărării susţine că Rusia caută în continuare să disloce unităţi de luptă în Ucraina. În ultimele săptămâni, probabil că Rusia a început să se pregătească pentru desfăşurarea celui de-al treilea batalion în unele formaţiuni de luptă, spune ministerul, în timp ce majoritatea brigăzilor au angajat, în mod normal, maximum două dintre cele trei batalioane ale lor la operaţiuni în acelaşi timp.

UPDATE 16.00 Vehicule blindate britanice au început să sosească la Ukarina. Ukraine Weapons Tracker a publicat pe Twitter un videoclip în care este prezentat un vehicul blindat Husky care a ajuns deja în Ucraina.

„Mai multe provizii occidentale au ajuns în Ucraina. Aici vedem un Husky Tactical Support Vehicle (International MXT-MV MRAP) furnizat de Marea Britanie, acum în serviciu”,  a scris Ukraine Weapons Tracker. 

Marea Britanie anunţase sâmbătă, 9 iunie, că va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete anti-navă pentru a sprijini Ucraina,

Dintre acestea, 80 sunt vehicule blindate Mastiff, Husky şi Wolfhound, concepute pentru a transporta personal într-o zonă de luptă. Alte 40 de vehicule au fost adaptate pentru recunoaştere pe câmpul de luptă şi în alte scopuri conform ZN.

UPDATE 15.55 Fostul vicepreşedinte al Gazprombank s-a alăturat Legiunii care luptă împotriva armatei ruse. „Dacă vreţi ca Rusia să devină o ţară liberă, alăturaţi-vă”

Fostul vicepreşedinte al Băncii Ruse Gazprombank, Igor Volobuev s-a alăturat Legiunii „Libertatea Rusiei”, care luptă în Ucraina împotriva armatei Rusiei. El a povestit într-un interviu că a venit În Ucraina să îşi apere cu arma în mână oraşul natal Aktîrka.

„Băieţi din Rusia, dacă urâţi regimul Putin, dacă vreţi ca Rusia să devină o ţară liberă şi democratică, atunci alăturaţi-vă”, a declarat Volobuev într-un interviu.

El a mai explicat care a fost motivul pentru care a părăsit Rusia, deşi s-a născut la Aktîrka, locul în care se aflau toate persoanele apropiate.

„În câteva zile (de la începerea războiului – n.r.) am decis că nu mai pot trăi în Rusia. Pentru că ruşii mi-au ucis tatăl, mi-au ucis cunoscuţii, prietenii apropiaţi. Tatăl meu a locuit într-un subsol rece timp de o lună. 

Oameni pe care îi cunosc din copilărie mi-au spus că le e ruşine cu mine. Ştii ce mi-au spus? «Să nu mai auzim niciodată că eşti din Aktîrka, că eşti ucrainean. Niciodată». 

Mi-am făcut bagajele şi am zburat din Rusia pe 2 martie”, a povestit Igor Volobuev.

El a lucrat pentru Gazprombank mai mult de şase ani, iar înainte de asta, a lucrat la Gazprom timp de 16 ani, dintre care 9 ani a fost şeful biroului de presă.

UPDATE 15.41 Armata rusă a distrus un al doilea pod care leagă oraşele învecinate Severodoneţk şi Lîsîceansk şi îl bombardează pe al treilea, a declarat Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, relatează BBC.

Potrivit publicaţiei citate, ruşii i au distrus podul Pavlograd dintre Severodoneţk şi Lîsîceansk, în regiunea Lugansk din Ucraina, pe 22 mai.

Serhiy Haidai a declarat că situaţia de la Severodoneţk este extrem de grea şi următoarele două zile vor fi decisive, dar a adăugat că până acum trupele ruse nu au reuşit să cuprindă oraşul. „Ei vor să împiedice complet posibilitatea fie de a scoate oameni din Severodoneţk, fie de a aduce acolo muniţie şi întăriri”, a spus guvernatorul regiunii Lugansk, potrivit BBC.

El a adăugat că Rusia îşi va folosi toate rezervele în zilele care urmează pentru a captura Severodoneţk şi spune că ar putea avansa în alte direcţii pentru a izola complet oraşul prin preluarea controlului asupra autostrăzii  Lîsîceansk-Bakhmut

UPDATE 15.23 În Mariupol, ocupanţii ruşi le-au cerut oamenilor să-şi părăsească locuinţele, pentru a putea fi demolate

În Mariupol, ocupanţii ruşi şi-au anunţat intenţia de a demola toate clădirile parţial distruse şi cer ca locuitorii să se mute în termen de două săptămâni, fără a li se oferi vre-un sprijin în acest sens, a spus Petro Andryushchenko, consilier al primarului oraşului.

„Pentru toate casele parţial distruse, au existat rapoarte ale ocupanţilor despre demolarea în două săptămâni, cu cerere de evacuare”, a spus consilierul primarului din Mariupol, conform ZN.

Potrivit lui, ocupanţii nu au spus unde şi cum vor fi relocaţi oamenii, lăsând problema asupra oamenilor.

De asemenea, ocupanţii le-au spus deja direct locuitorilor din Mariupol că nu vor primi nicio „compensaţie”, deşi până acum vorbeau despre „asistenţă pentru reparaţii”. 

Totodată, mariupolenii au fost deja atenţionaţi că la iarna nu va exista nici un fel de încălzire, iar şcolile vor funcţiona doar în perioada caldă, aşa că în locul vacanţelor de vară vor fi vacanţe lungi de iarnă. 

Petro Andryushchenko atrage atenţia că nu va putea pune la dispoziţia celor circa 130 de mii de oameni corturi încălzite.

De altfel, consilierul primarului din Mariupol avertiza încă de acum o săptămână că ocupanţii ruşi au început să demoleze casele distruse de bombardamente fără să extragă în prealabil cadavrele aflate sub dărâmături.

Potrivit primarului Mariupolului, citat de UNIAN, ocupanţii ruşi împreună cu separatiştii au distrus complet aproape 1.300 de zgârie-nori din Mariupol, astfel încât numărul efectiv de morţi ar putea fi de multe ori mai mare decât cel declarat, de 22.000.

Totodată ocupanţii continuă şi practica amenajării  heldelor de deşeuri în curţile clădirilor înalte.

UPDATE 15.01 Ucraina a stabilit două rute prin Polonia şi România pentru a exporta cereale şi a preveni o criză alimentară globală, însă blocajele au încetinit lanţul de aprovizionare, a declarat, duminică, viceministrul ucrainean de Externe, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Dmitro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol, deoarece invazia Moscovei asupra Kievului a oprit exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, cauzând penurii la scară largă şi creşterea preţurilor la nivel mondial.

Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume şi susţine că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale stocate pe teritoriul deţinut ucrainean, pe care încearcă să le exporte pe cale terestră, fluvială şi ferată.

Ucraina a purtat negocieri cu statele baltice în vederea stabilirii unui al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a mai precizat Senik.

El nu a dat detalii cu privire la cantitatea cerealelor transportate deja sau vor fi transportate prin aceste rute.

”Acele rute nu sunt perfecte, deoarece creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să dezvoltăm acele rute între timp”, a declarat Senik în marja unui summit pe tema securităţii în Singapore, Asia.

Sistemul feroviar ucrainean funcţionează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia, aşa că cerealele trebuie să fie transferate în diferite trenuri la graniţă, unde nu există multe instalaţii de transfer sau depozitare.

Redirecţionarea cerealelor către România presupune transportul pe calea ferată către porturile dunărene şi încărcarea mărfurilor pe şlepuri pentru a naviga către portul Constanţa, un proces complex şi costisitor.

Moscova acuză că sancţiunile occidentale care i-au fost impus şi minele marine stabilite de Ucraina au dus la scăderea exporturilor de alimente şi creşterea preţurilor globale.

UPDATE 13.00 Atac cu rachete ruseşti asupra oraşului ucrainean Ciortkiv din regiunea Ternopil, soldat cu 22 de răniţi, inclusiv un copill

Un atac cu rachete al forţelor ruse asupra oraşului Ciortkiv din vestul Ucrainei a distrus parţial o instalaţie militară şi a rănit 22 de persoane, printre care un copil în vârstă de 12 ani, a declarat guvernatorul regiunii Ternopil într-un briefing online, duminică. De asemenea, Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr si au distrus un depozit cu arme americane şi europene în Ternopil.

Volodimir Trush a declarat că patru rachete au lovit oraşul, la 75 de kilometri sud de Ternopil, sâmbătă, la ora 18.46 GMT (ora 21.00, România).

„Toate rachetele erau din Marea Neagră. O instalaţie militară şi unităţi civile au fost parţial distruse. Nu există victime, dar avem răniţi – 22 de persoane au fost spitalizate”, a spus Trush, adăugând că printre răniţi se numără un copil de 12 ani.

Patru blocuri au fost avariate, a mai spus oficialul ucrainean.

UPDATE 12.17 Vladimir Putin „se pregăteşte să înfometeze o mare parte din lume” pentru a câştiga războiul din Ucraina, spune un istoric de la Universitatea Yale

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că blochează milioane de tone de celeale destinate exportului. Istoricul de la Universitatea Yale Timothy Snyder a spus că Putin intenţionează să înfometeze locuitorii mai multor zone din  Asia şi Africa pentru a câştiga războiul. „Când vor începe revoltele alimentare şi pe măsură ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina”, a spus el.

Istoricul de la Universitatea Yale Timothy Snyder a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să înfometeze unele ţări, ca parte a eforturilor sale de a câştiga războiul din Ucraina, potrivit YahooNews. 

Snyder a publicat sâmbătă un mesaj pe Twitter în care explică modul prin care Putin foloseşte nesiguranţa alimentară în avantajul său şi l-a numit „ultimul capitol al politicii foametei”.

„Rusia are un plan pentru foamete. Vladimir Putin se pregăteşte să înfometeze o mare parte din lumea în curs de dezvoltare ca următoarea etapă a războiului său din Europa”, a început Snyder, profesor la Universitatea Yale şi expert în autoritarism, remarcând importanţa exporturilor de alimente ale Ucrainei în aprovizionarea globală.

Zona din jurul Mării Negre, inclusiv Ucraina şi Rusia, a fost denumită „coşul de pâine a lumii” datorită solului său fertil şi a ratelor ridicate de producţie de cereale. Colectiv, cele două ţări reprezintă 30% din exporturile globale de grâu, în timp ce Ucraina produce aproximativ 12%.

Experţii au declarat anterior pentru Insider că întreruperea acestor exporturi ar putea avea implicaţii masive pentru ţări precum Yemen, care a primit anterior aproape un sfert din importurile de grâu din Ucraina.

Ucraina a acuzat Rusia că blochează exporturile a milioane de tone de cereale, acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o.

„Dacă blocada rusă continuă, zeci de milioane de tone de alimente vor putrezi în silozuri, iar zeci de milioane de oameni din Africa şi Asia vor muri de foame”, a spus Snyder.

Istoricul consideră că „planul de foamete” al lui Putin are trei obiective principale.

În primul rând, să întrerupă exporturile Ucrainei în încercarea de a-i distruge statutul. În al doilea rând, să creeze instabilitate în Europa prin „producerea” de refugiaţi din zone care se bazează pe hrana Ucrainei, cum ar fi Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În cele din urmă, Putin ar vrea să se folosească de criza alimentară şi de foamete pentru ca propaganda rusească să fie convingătoare. 

„Când vor începe revoltele alimentare şi pe măsură ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina şi va cere recunoaşterea câştigurilor teritoriale ale Rusiei în Ucraina şi ridicarea tuturor sancţiunilor”, a spus Snyder.

Istoricul a mai spus că atât Joseph Stalin, liderul Uniunii Sovietice, cât şi Adolf Hitler au căutat să controleze aprovizionarea cu alimente a Ucrainei, dar că planul lui Putin este la  „un nou nivel de colonialism”.

UPDATE 12.15 Forţele armate ucrainene au distrus un depozit de muniţie al trupelor ruse şi au ucis un grup de paraşutişti în sudul Ucrainei

Forţele armate ale Ucrainei au ucis un grup de paraşutişti militari şi au distrus un depozit rusesc de muniţii în sudul Ucrainei, a anunţat Comandamentul Operaţional Pivden.

„Din cauză că nu a reuşit să avanseze la sol, inamicul testează acum puterea poziţiilor noastre cu lovituri aeriene efectuate de elicoptere. Ca răspuns, Mi-8 [elicopterele noastre - n.red.] au lovit o grupare inamică din regiunea Herson; Între timp, aeronavele Su-25 au efectuat un atac aerian asupra unui grup de echipamente inamice din regiunea Mykolaiv.

Grupul nostru de recunoaştere a ucis un grup de paraşutişti ruşi şi le-a confiscat armele şi dispozitivele de comunicare în timpul unei operaţiuni de recunoaştere pentru a studia posibile rute de avans în Oblastul Herson ocupat de ruşi. În regiunea Odesa, inamicul continuă o ofensivă informaţională distructivă şi manipulează minţile populaţiei civile prin răspândirea de informaţii false despre o posibilă ameninţare biologică la adresa regiunii, fie prin răspândirea bolilor infecţioase, fie prin provocări militare”, a transmis Comandamentul Operaţional Pivden printr-o postare pe Facebook.

Potrivit Yahoo News, Forţele Armate ale Ucrainei au ucis 39 de soldaţi ruşi şi au distrus cel puţin 11 piese de echipament rusesc în sudul Ucrainei: un tanc T-62, 4 vehicule blindate, 3 camioane, un sistem automatizat de război radio-electronic Borysohlebsk şi 2 obuziere Msta-B.

UPDATE 11.52 Ruşii continuă să-şi întărească poziţiile pe Insula Şerpilor. Instalează noi sisteme de apărare aeriană

Ruşi îşi întăresc poziţiile pe Insula Şerpilor, completează unităţile cu noi forţe şi instalează noi sisteme de apărare aeriană acolo, potrivit imaginilpr din satelit publicate de OSINT.

Potrivit informaţiilor primite de la serviciile de informaţii ucrainene, citate de zn.ua, ruşii au creat o garnizoană pe Insula Şerpilor şi au instalat sisteme de rachete antiaeriene Tor livrate în ultima săptămână .

Ruşii şi-au început activitatea de consolidare a propriilor poziţii după ce au început discuţii active în comunitatea internaţională cu privire la posibilitatea deblocării porturilor ucrainene.

Sistemele de apărare aeriană Tor au fost aduse pe Insula Şerpilor pe 6 iunie.

UPDATE 11.45 Ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics, a urat Rusiei de Ziua Naţională să fie învinsă în războiul de cucerire împotriva Ucrainei. Oficialul a publicat pe Twitter mesajul.

„Astăzi, Rusia sărbătoreşte Ziua Naţională, vă doresc înfrângere în războiul agresiv împotriva Ucrainei”, a scris ministrul leton de externe

Rinkevics a dorit, de asemenea, Rusiei să renunţe la ambiţiile imperiale şi să construiască un stat modern, democratic şi legal.

Pe 12 iunie, ruşii sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei.

 La 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din RSFSR a adoptat Declaraţia de suveranitate a Rusiei. Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială fiind „Ziua Rusiei”, care a fost stabilită oficial mai târziu în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale. 

UPDATE 11.44 Directoratul Ucrainean de Informaţii a publicat o conversaţie interceptată între un soldat rus şi mama sa în care acesta se plânge că organele de comandă nu pot retrage trupele din Ucraina pentru că întreaga lume va vedea ce au făcut acolo.

„20 de oameni sunt trimişi la o bătălie... Vom merge acolo să murim. Există un întreg batalion (al Forţelor Armate ale Ucrainei n.r.) şi noi avem doar 20 de oameni. Cu toţii am acceptat faptul că dacă mergem acolo , nu vom ieşi.

Pur şi simplu nu are sens ca ei să-l scoată pe locotenentul-colonel de acolo. Pentru că totul va ieşi la iveală: ce au făcut aici, cum au făcut-o, unde au împuşcat, ce au... ”, i-a transmis soldatul rus mamei sale, potrivit interceptărilor publicate de Directoratul Ucrainean de Informaţii, relatează Yahoo News.

Soldatul i-a transmis mamei sale că ar vrea să dezerteje pur şi simplu prin pădure, dar se teme că nu va fi „găsit în Taiga”, mai arată sursa citată.

UPDATE 11.07 Rachetele forţelor ruse care au vizat la uzina chimică Azot din oraşul ucrainean Severodoneţk au provocat un incendiu puternic, în urma scurgerii a zeci de tone de ulei de la radiatoarele defecte, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, relatează BBC.

Serghii Gaidai a declarat pentru televiziunea ucraineană că incendiul de sâmbătă a început după scurgerea a zeci de tone de ulei de la radiatoarele defecte din uzina Azot.

Se pare că sute de civili se adăpostesc în interiorul uzinei, unde sunt purtate lupte ”non-stop”.

De asemenea, Gaidai a recunoscut că cea mai mare parte a oraşului Severodoneţk este în prezent în mâinile Rusiei. Armata rusă susţine că toate zonele rezidenţiale ale Severodoneţkului sunt acum sub controlul său.

”Uzina chimică Azot este bombardată de ore întregi”, a spus Gaidai sâmbătă. El nu a precizat dacă au fost victime şi dacă incendiul a fost stins ulterior.

Oficialii ucraineni estimează că aproximativ 800 de civili se ascund în adăposturile subterane anti-bombe din uzina Azot.

Descriind situaţia actuală din Severodoneţk, guvernatorului Luganskului a subliniat că este ”dificilă, dar sub control”.

”Soldaţii noştri câştigă luptele de stradă, dar, din păcate, artileria inamicului pur şi simplu demontează - etaj cu etaj - casele folosite de trupele noastre drept adăposturi”, a continuat el.

”Aşadar, când înlăturăm inamicul de pe o stradă, ei încep să-şi folosească tancurile şi artileria pentru a distruge zona casă cu casă”, a mai menţionat oficialul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trupele ruse au suferit un număr ”extrem de semnificativ” al victimelor în Donbas.

Severodoneţkul a devenit punctul central al eforturilor forţelor ruse de a avansa în estul Ucrainei. Cucerirea Severodoneţkului şi a oraşului Lîsîceansk ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul său, deoarece ar obţine control asupra regiunii Lugansk.

UPDATE 10.42 Şeful Statului-Major General al Armatei ucrainene a dat un ordin de începere a mobilizării femeilor. Documentul semnat a fost publicat de expertul militar rus Boris Rojin, comunică publicaţia rusă Pravda.ru.

General-locotenent Serghei Şaptal a ordonat centrelor de completare a Forţelor armate ucrainene ca până la 15 iunie să pregătească lista femeilor care sunt înrolate. Până la sfârţinutul lunii, comandamentele militare trebuie să înroleze toate femeile ucrainene cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.

Se arată că femeile sunt mobilizate pentru „completarea neîntreruptă a efectivului”. Administraţiile militaro-civile din Dnepropetrovsk, Kiev, Kirovograd, Nikolaev, Odesa şi Harkov sunt obligate să organizeze centre suplimentare de cazare şi instruire militară pentru persoanele mobilizate.

Preşedinţele Volodimir Zelenski a respins petiţia privind ridicarea interdicţiei pentru bărbaţii cu vârsta între 18 şi 60 de ani de a părăsi Ucraina, transmite Kyiv Independent.

Zelenski a precizat că, în conformitate cu articolul 17 din Constituţie, protejarea suveranităţii Ucrainei este responsabilitatea poporului său.

În acelaşi timp, articolul 64 din Constituţie permite ca drepturile şi libertăţile să fie limitate în timpul legii marţiale care a fost în vigoare din 24 februarie.

Zelenski declara recent că Ucraina pierde pe câmpul de luptă până la 100 de soldaţi în fiecare zi.

Aproximativ 10.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la invadarea ţării de către Rusia în februarie, potrivit unui consilier militar al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 08.54 Zelenski: Decizia de a acorda Ucrainei statutul de candidat va întări nu numai statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul adresat naţiunii, că decizia de a acorda statutul Ucrainei de aderarea la UE va întări nu doar statul său, ci întreaga Uniune Europeană.

"Faza finală a marelui maraton diplomatic, care urmează să se încheie într-o săptămână şi jumătate, a început astăzi. Şi în acest maraton suntem de fapt împreună cu Uniunea Europeană - într-o singură echipă, iar această echipă trebuie să câştige. Sunt sigur că vom primi în curând un răspuns cu privire la statutul de candidat pentru Ucraina. Sunt convins că această decizie poate întări nu doar statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană.

Ce altceva trebuie să se întâmple în Europa pentru a fi clar pentru sceptici că însuşi faptul de a menţine Ucraina în afara Uniunii Europene funcţionează împotriva Europei? De exemplu, totul este deja evident pentru ocupanţii ruşi. Ei spun aşa, când ne chinuie poporul, că se presupune că este pentru faptul că Ucraina a plecat în Europa. Şi atunci de ce are Europa sceptici?

Vom continua să muncim şi mai mult la toate nivelurile pentru a lua decizia corectă. Este foarte important pentru noi.

Discuţii foarte fructuoase cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut loc astăzi la Kiev. Mă bucur să constat sinceritatea ei. Comisia Europeană este cea care va pregăti o concluzie cu privire la cererea noastră. Ucraina a oferit toate răspunsurile necesare într-un timp foarte scurt şi s-a făcut bine.

Vor fi multe alte discuţii la fel de importante şi, sper, fructuoase cu liderii europeni săptămâna viitoare.

Bătălii aprige de stradă continuă în Severodoneţk. Sunt mândru de toţi apărătorii noştri care au reuşit să oprească înaintarea acestor oameni ostili, aceşti ocupanţi de multe săptămâni deja şi să ne menţină apărarea puternică", a spus Zelenski în discursul adresat naţiunii.

UPDATE 08.51 Forţele armate ale Ucrainei au primit noi sisteme de comunicaţii prin satelit Starlink de la fondatorul şi CEO-ul SpaceX, Elon Musk, transmite The Guardian, potrivit News.ro.

Într-un tweet de sâmbătă, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat: "Multitaskerul Elon Musk reuşeşte nu doar să lucreze la pregătirile pentru misiunea pe Marte, ci şi să transmită Starlink serviciilor noastre de informaţii atât de necesare pentru misiunile lor speciale”.  

Reprezentanţii armatei ucrainene au mai afirmat că ”apără libertatea pe Pământ pentru ca aceasta să poată fi stabilită şi pe Marte". 

UPDATE 08.46 Întreprinderile din regiunea Herson vor fi preluate sub administraţia statului rus, dacă proprietarii nu dovedesc dreptul la acestea

Şeful administraţiei militaro-civile din regiunea Herson, Volodimir Saldo, a spus că, după ieşirea de sub controlul Kievului în regiune, toate registrele proprietarilor trebuie actualizate, inclusiv proprietarii de afaceri trebuie să îşi documenteze drepturile.

Autorităţile din regiunea Herson vor prelua întreprinderile sub control temporar de stat pe acelea ai căror proprietari nu vor putea dovedi proprietatea, a declarat sâmbătă, într-un videoclip postat pe canalul CCA Telegram. El a spus că după ieşirea de sub controlul Kievului în regiune, toate registrele proprietarilor trebuie să fie actualizate, inclusiv proprietarii de afaceri trebuie să îşi documenteze drepturile.

„[În cazul în care proprietarul nu confirmă dreptul,] pentru a păstra potenţialul economic al regiunii, pentru a păstra dreptul de muncă al acelora care au lucrat la aceste întreprinderi, se va introduce un sistem de management temporar - neluând în considerare proprietatea. Va fi un management temporar ca proprietate de stat a regiunii Herson - acea proprietate care a rămas fără proprietar şi neadministrată", a spus Saldo.

El a explicat că este necesar să se întocmească din nou registrele după ce provincia a ieşit de sub controlul Kievului. „Problemele proprietăţii private: locuinţe, transport, afaceri, care este însoţită de dreptul de proprietate asupra proprietăţii – totul rămâne sub protecţia statului. Şi această protecţie prevede înregistrarea obligatorie la organele fiscale care au fost create. Registrul drepturilor. la terenuri şi alte proprietăţi vor fi cu siguranţă reînnoite, se va ţine cont de drepturile de proprietate la prezentarea pachetelor originale de documente”, a spus Saldo.

El a menţionat că ar fi posibilă şi restaurarea originalelor unor astfel de documente în cazul în care acestea sunt pierdute. Cu toate acestea, în fiecare caz, drepturile de proprietate vor fi verificate cu scrupulozitate pentru a preveni înregistrarea proprietăţii de către fraudatori. „Ştim de ce sunt capabili unii: ei întocmesc contracte de închiriere, conform cărora vor încerca să înregistreze dreptul de proprietate la fiscal şi alte autorităţi, iau împuterniciri pentru administrarea proprietăţii. Vreau să avertizez că documemtele vor fi minuţios verificate”, a subliniat şeful CAA.

UPDATE 08.44 În regiunea Herson, ocupanţii ruşi au promis că vor anula datoriile rezidenţilor către băncile ucrainene

Kirill Stremousov, adjunctul şefului administraţiei militaro-civile, a declarat că din iulie va apărea un nou formular de înregistrare a tarifelor pentru cetăţeni.

Datoriile locuitorilor din regiunea Herson faţă de companiile de utilităţi şi organizaţiile de credit ale Ucrainei vor fi anulate, a declarat sâmbătă pe canalul său Telegram şeful adjunct al administraţiei militaro-civile Kirill Stremousov.

"Toate datoriile care le-au rămas către colectori şi bănci ucrainene vor fi anulate. Vom ocoli tarifele care sunt în discuţie, iar din iulie vom începe un nou formular de contabilitate tarifară", a spus Stremousov.

UPDATE 06.23 Unitate militară rusă distrusă la Briansk (Rusia) de ucrainieni

Activistul civic ucrainean Yevhen Karas a distribuit un videoclip cu distrugerea unei unităţi militare din regiunea Bryansk, Rusia de către Forţele Armate #Ucrainene.

UPDATE 05.53 Ruşii vor încerca să atace în două direcţii simultan - ISW

Ocupanţii ruşi îşi vor continua atacurile asupra Slaviansk şi Siversk. Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studii de Război ( ISW ).

Analiştii cred că Kremlinul a recunoscut cel puţin că nu îşi poate atinge rapid obiectivele în Ucraina şi continuă să îşi ajusteze obiectivele militare în efortul de a aborda deficienţele iniţiale ale invaziei ucrainene. Aceştia notează că trupele ruse vor continua să conducă ofensive terestre în zona Severodoneţk, dar apărătorii ucraineni păstrează controlul asupra zonei industriale a oraşului.

Invadatorii au reluat eforturile de a tăia autostrada T1303 Gorsko-Lysychansk şi au început un atac fără succes asupra aşezărilor aflate de-a lungul autostrăzii T1302 Bakhmut-Lysychansk.

Ocupanţii au continuat să atace aşezările din nord-vest şi sud-est de Izyum, încercând să reia ofensiva asupra Slaviansk.

Institutul mai concluzionează că forţele ucrainene au nevoie de sprijin occidental consistent, în special pentru sistemele de artilerie, deoarece numărul şi resursele Rusiei cresc presiunea asupra forţelor ucrainene.

UPDATE 05.12 Imagini din linia întâi a luptei  din Severodonetsk

Luptătorii ucraineni au ajuns într-o semiîncercuire, dar au reuşit să se mute spre o altă poziţie şi au ucis câţiva ocupanţi pe parcurs.

UPDATE 03.45 Separatiştii susţin că apărătorii Ucrainei „ţin ostatici civili”

Unii necombatanţi au reuşit să fugă dintr-o zonă industrială din oraşul Severodoneţk, distrus de război, în timp ce forţele ruse luptă cu apărătorii Ucrainei acolo.

Rodion Miroshnik, un reprezentant susţinut de Rusia al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, a declarat că civilii au început să părăsească fabrica, dar nu a spus câţi.

„Există schimburi ocazionale de focuri... Ei [apărătorii ucrainieni] ar putea încă ţine ostatici câteva sute de civili”, a spus el într-o postare online.

Ucraina spune că aproximativ 800 de persoane se ascundeau sub fabrica Azot, inclusiv aproximativ 200 de angajaţi şi 600 de locuitori din Severodoneţk.

Miroshnik a estimat că între 300 şi 400 de luptători ucraineni au fost blocaţi pe teren.

UPDATE 02.27 Ucraina rămâne „fără munitie” în timp ce bătăliile cu trupele ruse sunt în curs

În regiunea Mykolaiv a Ucrainei, pe linia frontului din sud, guvernatorul regional a subliniat necesitatea urgentă de asistenţă militară internaţională.

„Armata Rusiei este mai puternică, are multă artilerie şi muniţie. Deocamdată, acesta este un război de artilerie... şi nu avem muniţie”, a spus Vitaliy Kim. „Ajutorul Europei şi Americii este foarte, foarte important pentru că avem nevoie doar de muniţie pentru a ne apăra ţara.”

Preşedintele Zelensky a spus în discursul său că Ucraina „nu trebuie să permită lumii să-şi mute atenţia de la ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”.

UPDATE 01.55 Forţele ucrainene au oprit înaintarea inamicului la Popasnaia

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că forţele ucrainene au oprit cu succes înaintarea inamicului în apropiere de Popasnaia. Ruşii au fost nevoiţi să se retragă.

UPDATE 01.29 Armata ucraineană: Rusia pregăteşte ofensiva la Sloviansk

Trupele ruse pregătesc o nouă ofensivă împotriva oraşului Sloviansk, a anunţat armata ucraineană.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat că Moscova a reuşit să obţină un punct de sprijin în satul Bohorodychne, la 24 km (15 mile) nord-vest de Sloviansk, şi se pregăteşte să atace oraşul.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Oleksandr Shtupun, a declarat că trupele ruse „au avut succes” în lupta în direcţia oraşului. Shtupun a mai susţinut că Rusia avea şase transportatoare în Marea Neagră „pregătite pentru utilizarea armelor de rachete”. El a mai spus că armata ucraineană a „respins” 14 atacuri în regiunile Doneţk şi Lugansk, distrugând patru tancuri, două sisteme de artilerie şi un depozit de muniţii.

UPDATE 01.03 Fostul vicepreşedinte al Gazprombank, Igor Volobuev, s-a alăturat legiunii „Libertatea Rusiei ”.

Libertatea Rusiei” este o legiune a Forţelor Armate ale Ucrainei, creată în martie 2022 din fosta armată a Federaţiei Ruse.

UPDATE 00.53 Ucraina controlează uzina Severodoneţk care adăposteşte sute de civili: guvernator

Ucraina menţine controlul fabricii chimice Azot din Severodonetsk, unde se adăpostesc sute de civili, a declarat guvernatorul regiunii. Comentariile au venit după ce un lider separatist susţinut de Rusia a susţinut că între 300 şi 400 de luptători ucraineni au fost, de asemenea, prinşi acolo.

„Informaţia despre blocada uzinei Azot este o minciună”, a spus Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk. „Forţele noastre deţin o zonă industrială din Severodoneţk şi distrug armata rusă în oraş.”

Ucraina a declarat că aproximativ 800 de persoane s-au ascuns în mai multe adăposturi anti-bombe de sub uzina Azot, inclusiv aproximativ 200 de angajaţi şi 600 de locuitori din Severodoneţk.

Rodion Miroshnik, un reprezentant susţinut de ruşi al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, a declarat că între 300 şi 400 de luptători ucraineni au fost blocaţi pe terenul fabricii, împreună cu civili, şi au încercat să negocieze trecerea lor în oraşul Lysychansk.

„Astfel de cereri sunt inacceptabile şi nu vor fi discutate”, a spus Miroshnik, adăugând că negocierile cu luptătorii despre civilii de la uzină sunt în desfăşurare.

UPDATE 00.36 Tricolorul Rusiei vs. apartamentele arse din fundal

Invadatorii ruşi au redenumit Piaţa Libertăţii din Mariupol cu numele de Piaţa Lenin şi au înălţat steagul Rusiei. Pe cerul senin al Mariupolului tricolorul rusesc contrastează însă puternic, cu blocurile distruse şi apartamentele arse din fundal.

UPDATE 00.29 Rusia spune că va răspunde la consolidarea NATO în Polonia

Răspunsul Moscovei la acumularea de forţe NATO în Polonia va fi proporţional, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei.

„Un răspuns, ca întotdeauna, va fi proporţional şi adecvat, menit să neutralizeze potenţialele ameninţări la adresa securităţii Federaţiei Ruse”, a declarat Oleg Tyapkin, şeful unui departament al Ministerului de Externe responsabil de relaţiile Rusiei cu Europa, citat de Interfax.

ŞTIRE INIŢIALĂ Ucraina speră să-i salveze pe soldaţii străini condamnaţi la moarte: parlamentar

Ucraina face tot posibilul pentru a-i salva pe cei trei cetăţeni străini condamnaţi la moarte de autorităţile din Donbas pentru că au luptat pentru Ucraina, a declarat un parlamentar.

După ce au fost capturaţi, doi britanici şi un marocan au fost condamnaţi pentru „activităţi mercenare” de către un tribunal din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD), ai cărei lideri separatişti sunt susţinuţi de Moscova.

„Atât Ministerul Apărării, cât şi Direcţia Principală de Informaţii, care se ocupă cu schimbul de prizonieri, iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că aceşti cetăţeni ai statelor străine... sunt salvaţi”, a declarat parlamentarul Fedir Venislavskyi la televiziunea naţională.

Vicepremierul Iryna Vereshchuk a spus că ea crede că autorităţile separatiste vor acţiona în cele din urmă raţional, „pentru că sunt conştienţi de implicaţiile ireparabile pentru ei şi pentru ruşi dacă vor lua măsuri greşite împotriva acestor trei soldaţi ai noştri”.

„Ceva îmi spune că, în cele din urmă, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, aceşti trei militari vor fi schimbaţi sau vor ajunge în alt mod acasă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite