Vladimir Putin „se pregăteşte să înfometeze o mare parte din lume” pentru a câştiga războiul din Ucraina, spune un istoric de la Universitatea Yale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că blochează milioane de tone de celeale destinate exportului. Istoricul de la Universitatea Yale Timothy Snyder a spus că Putin intenţionează să înfometeze locuitorii mai multor zone din  Asia şi Africa pentru a câştiga războiul. „Când vor începe revoltele alimentare şi pe măsură ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina”, a spus el.

Istoricul de la Universitatea Yale Timothy Snyder a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să înfometeze unele ţări, ca parte a eforturilor sale de a câştiga războiul din Ucraina, potrivit YahooNews. 

Snyder a publicat sâmbătă un mesaj pe Twitter în care explică modul prin care Putin foloseşte nesiguranţa alimentară în avantajul său şi l-a numit „ultimul capitol al politicii foametei”.

„Rusia are un plan pentru foamete. Vladimir Putin se pregăteşte să înfometeze o mare parte din lumea în curs de dezvoltare ca următoarea etapă a războiului său din Europa”, a început Snyder, profesor la Universitatea Yale şi expert în autoritarism, remarcând importanţa exporturilor de alimente ale Ucrainei în aprovizionarea globală.

Zona din jurul Mării Negre, inclusiv Ucraina şi Rusia, a fost denumită „coşul de pâine a lumii” datorită solului său fertil şi a ratelor ridicate de producţie de cereale. Colectiv, cele două ţări reprezintă 30% din exporturile globale de grâu, în timp ce Ucraina produce aproximativ 12%.

Experţii au declarat anterior pentru Insider că întreruperea acestor exporturi ar putea avea implicaţii masive pentru ţări precum Yemen, care a primit anterior aproape un sfert din importurile de grâu din Ucraina.

Ucraina a acuzat Rusia că blochează exporturile a milioane de tone de cereale, acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o.

„Dacă blocada rusă continuă, zeci de milioane de tone de alimente vor putrezi în silozuri, iar zeci de milioane de oameni din Africa şi Asia vor muri de foame”, a spus Snyder.

Istoricul consideră că „planul de foamete” al lui Putin are trei obiective principale.

În primul rând, să întrerupă exporturile Ucrainei în încercarea de a-i distruge statutul. În al doilea rând, să creeze instabilitate în Europa prin „producerea” de refugiaţi din zone care se bazează pe hrana Ucrainei, cum ar fi Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În cele din urmă, Putin ar vrea să se folosească de criza alimentară şi de foamete pentru ca propaganda rusească să fie convingătoare. 

„Când vor începe revoltele alimentare şi pe măsură ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina şi va cere recunoaşterea câştigurilor teritoriale ale Rusiei în Ucraina şi ridicarea tuturor sancţiunilor”, a spus Snyder.

Istoricul a mai spus că atât Joseph Stalin, liderul Uniunii Sovietice, cât şi Adolf Hitler au căutat să controleze aprovizionarea cu alimente a Ucrainei, dar că planul lui Putin este la  „un nou nivel de colonialism”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite