Kristina Timanovskaia, atleta care a îndrăznit să i se opună lui Lukaşenko, a primit o viză umanitară din partea Poloniei. Soţul ei a plecat din Belarus

Kristina Timanovskaia, atleta care a îndrăznit să i se opună lui Lukaşenko, a primit o viză
umanitară din partea Poloniei. Soţul ei a plecat din Belarus

Kristina Timanovskaia FOTO EPA-EFE

Atleta belarusă Kristina Timanovskaia, care a fost, duminică, la un pas de a fi repatriată cu forţa în Belarus după ce şi-a criticat antrenorii la Jocurile Olimpce (JO) de la Tokyo, s-a refugiat luni în incinta Ambasadei Poloniei în Japonia şi urmează să sosească la Varşovia în zilele următoare cu o „viză umanitară”, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adjunctul ministrului polonez de Externe Marcin Przydacz a declarat pentru Reuters că alergătoarea belarusă în vârstă de 24 de ani, care ar fi trebuit să concureze luni în cursa de 200 de metri, „prevede să vină în Polonia în zilele următoare”.

„Polonia va face tot ceea ce este necesar pentru a o ajuta să îşi continue cariera sportivă. Polonia apără mereu solidaritatea”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter.

Kristina Timanovskaia a sosit luni, la ora locală 17.00 (11.00, ora României), la Ambasada Poloniei în capitala Japoniei.

În timp ce pătrundea în incinta diplomatică, cu bagaje în culorile delegaţiei belaruse la Tokyo, o femeie flutura un steag alb-roşu al opoziţiei anti-Lukaşenko.

Soţul atletei, Arseni Jdanevici, se află în prezent în Ucraina.

Acest incident, produs în marja Jocurilor Olimpice, a relevat din nou situaţia politică precară din Belarus, unde Aleksandr Lukaşenko, aflat de 27 de ani la putere, se dedă reprimării bazându-se pe sprijinul Rusiei lui Putin.

Manifestaţiile anti-Lukaşenko au început timid în primăvara anului trecut şi au luat amploare după alegerile prezidenţiale din 9 august. În timp ce Lukaşenko susţine că a câştigat acest scrutin, opoziţia denunţă un furt masiv de voturi şi cere încetarea regimului acestuia. Aleksandr Lukaşenko a luat măsuri dure împotriva contestatarilor săi, dedându-se arestărilor în masă, torturii în închisori, intimidărilor, concedierilor şi altor încălcări grave ale drepturilor omului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările