Juncker insistă pentru aderarea tuturor ţărilor din Balcani la UE, argumentând cu riscul războiului

Juncker insistă pentru aderarea tuturor ţărilor din Balcani la UE, argumentând cu riscul războiului

Jean-Claude Juncker FOTO AFP

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, insistă pentru aderarea tuturor ţărilor din Balcani la UE, avertizând că, în lipsa acestei perspective, alternativa va fi războiul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă luăm Balcanilor perspectiva unei aderări, vom cunoaşte acolo ceea ce am cunoscut deja în anii ’90, fără îndoială, mai devreme decât anticipăm“, a declarat Juncker vineri, la Viena, potrivit AFP.

Totuşi, potrivit şefului Executivului european, ţările din Balcani care intenţionează să adere la UE mai au de parcurs un „drum lung“, care nu va ajunge la capăt până în 2025.

UE trebuie „să se ocupe în mod intens“ de Balcani şi să nu dea impresia că este neserioasă în privinţa perspectivelor de aderare, a insistat Juncker.

„Terenul este încă fertil“ pentru confruntări violente în această regiune, a conchis preşedintele CE.

UE a început negocierile de aderare cu Serbia şi Muntenegru, în timp ce Albania şi Macedonia au statutul de ţări candidate. La acest statut mai speră Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările