JO 2020: O atletă din Belarus acuză că a fost dusă la aeroport cu forţa şi anunţă că nu se mai întoarce în ţară

JO 2020: O atletă din Belarus acuză că a fost dusă
la aeroport cu forţa şi anunţă că nu se mai întoarce în ţară

Kristina Ţimanuskaya FOTO G4media

O sprinteră din Belarus a declarat pentru Reuters, citat de G4media, că a fost dusă la aeroport împotriva voinţei sale pentru a fi urcată într-un zbor de întoarcere acasă,  după ce i-a criticat pe antrenorii naţionali la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sportiva a anunţat că nu se va mai întoarce acasă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Krisţina Ţimanuskaya trebuia să concureze luni la proba de 200 de metri la atletism. E a declarat pentru Reuters, citat de G4Media, că nu intenţionează să se mai întoarcă în ţara natală şi a cerut protecţia poliţiei japoneze pe aeroportul Haneda din Tokyo, aşa că nu va trebui să urce în avion. Ţimanuskaya a fost dusă la aeroport înainte să poată alerga în proba de 200 metri luni şi ştafeta 4×400 metri joi. Ea a adăugat că a fost eliminată din echipă datorită “faptului că am vorbit pe Instagram despre neglijenţa antrenorilor noştri”.

Conform sursei citate, comitetul olimpic din Belarus a spus într-o declaraţie că antrenorii au decis să o retragă pe Ţimanuskaya din concurs, la sfatul medicilor cu privire la “starea ei emoţională, psihologică”.

O sursă a Fundaţiei de Solidaritate Sportivă din Belarus, care sprijină sportivii închişi sau marginalizaţi pentru opiniile lor politice, a declarat că Ţimanuskaya intenţionează să solicite azil politic în Germania sau Austria luni.

Sportiva, în vârstă de 24 de ani, a filmat un videoclip care a fost publicat pe Telegram de Fundaţia Solidaritate Sportivă din Belarus, în care solicita Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să se implice în cazul ei. CIO nu a răspuns însă imediat cererilor de comentarii. Ea a declarat că antrenorii au venit duminică în camera ei şi i-a spus să-şi facă bagajele. Sprintera se plânsese anterior că a fost înscrisă în ştafeta de 4×400 m după ce unii membri ai echipei s-au dovedit a fi neeligibili pentru a concura la Jocurile Olimpice, deoarece nu au fost supuşi unui număr suficient de teste de dopaj. „Antrenorul m-a adăugat la ştafetă fără ştirea mea. Am vorbit despre asta public. Antrenorul principal a venit la mine şi a spus că a existat un ordin de sus pentru a mă înlătura” a spus ea.

În Belarus, desi sportivii de elită se bazează adesea pe finanţare guvernamentală, unii s-au alăturat protestelor. Câţiva au fost închişi, inclusiv baschetbalista olimpică Yelena Leuchanka şi decatlonistul Andrei Krauchanka. Alţii şi-au pierdut locul de muncă la stat sau au fost daţi afară din echipele naţionale, după ce au susţinut opoziţia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările