Jean-Luc Dehaene a murit. Fostul prim-ministru al Belgiei avea 73 de ani

Jean-Luc Dehaene a murit. Fostul prim-ministru al Belgiei avea 73 de ani

Fostul prim-ministru al Belgiei din perioada 1992-1997, Jean-Luc Dehaene. FOTO: AFP

Fostul prim-ministru belgian Jean-Luc Dehaene a murit joi, în Bretania, la vârsta de 73 de ani, a anunţat partidul din care politicianul a făcut parte zeci de ani, informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dehaene a suferit timp de mai mulţi ani o boală gravă care i-a zdruncinat sănătatea, cancer la pancreas. Cu toate acestea, fostul prim-ministrul a murit în urmă unei căzături  în timp ce se afla în vacanţă cu soţia sa şi prieteni în Bretania, Franţa, potrivit unui purtător de cuvânt al creştin-democraţilor belgieni.

Politicianul belgian a fost prim-ministru al acestui stat între 1992 şi 1999, având un rol important în transformarea Belgiei într-un stat federal prin modificarea constituţiei şi introducerea de alegeri directe pentru parlamentele comunităţilor şi regiunilor separate din Belgia.

De asemenea, a fost în perioadă în care s-a crezut că va fi succesorul lui Jacques Delors ca preşedinte al Comisiei Europene, dar candidatura sa a fost respinsă prin veto de primul ministru britanic John Major în 1995.

Un eveniment important care a avut loc în timpul său a fost decizia de retragere a forţelor belgiene din Rwanda în 1994, la scurt timp după ce 10 belgieni ai forţei de menţinere a păcii au fost ucişi, o decizie considerată de unii ca o capitulare şi criticată.

Cu toate că mult timp a suferi de cancer la pancreas Dehaene încă participa la evenimentele partidului şi era implicat în elaborarea unor noi norme financiare pentru echipele europene de fotbal.

Ştire în curs de actualizare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările