Mesajul dur al unui primar italian: „Suntem stresaţi că stăm acasă! Stresaţi erau bunicii care mergeau la război!”

Mesajul dur al unui primar italian: „Suntem stresaţi că stăm acasă! Stresaţi erau bunicii care mergeau la război!”

Gianfilippo Bancheri, primarul comunei italiene Delia Captura YouTube

Exasperat de nerespectarea recomandărilor de sănătate în cazul coronavirusului SARS-CoV-2, un primar din Italia denunţă superficialitatea şi egoismul unor persoane în aceste vremuri grele şi tulburi. Mesajul arată cum din nepăsare ne putem contamina în masă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mulţi dintre voi aţi făcut afişe pe care aţi scris «Totul va fi bine», aţi postat pe Facebook mesaje asemănătoare, dar eu aş vrea să înţeleg cum va fi totul bine?”, îşi începe discursul Gianfilippo Bancheri, primarul comunei Delia, din Sicilia.

El descrie apoi câteva situaţii deranjante petrecute în această perioadă de doliu pentru Italia, cum ar fi petrecerile cu rudele, prietenii şi vecinii, deplasările neesenţiale, interesul brusc pentru alergat, plimbatul patrupezilor până în cealaltă parte a localităţii sau picnicurile.

„Cum va fi totul bine dacă noi continuăm să ieşim zilnic la cumpărături, când cumpărăturile ar trebui făcute o dată la zece zile? Cum va fi totul bine dacă mulţi dintre voi ies zilnic ca să-şi ia ţigări?”, se revoltă edilul.

„Cum va fi totul bine dacă unii mă întreabă dacă pot să se tundă acasă, adică să cheme frizerul. Dar la ce-ţi trebuie frizură aranjată în momentele astea? Ajutaţi-mă să înţeleg!”, continuă el.

„Acum i-a apucat pe toţi alergatul prin Delia?”, se întreabă primarul, neînţelegând de ce unii se declară „stresaţi” când stau în casă cu atâtea facilităţi de conectare şi petrecere a timpului. „Stresaţi erau bunicii noştri care plecau la război, nu cei care rămâneau acasă”, insistă el.

„Mă sună unii, domnul primar, păi câinele meu mânâncă nişte bobiţe care se găsesc doar la Caltanissetta (oraş situat la circa 20 de kilometri de Delia, n. red.). Asta numim seriozitate?! Asta numim bun simţ?!”, se revoltă din nou primarul.

„Azi, duminică, văd persoane la iarbă verde care frig carne, care fac grătare... Ne batem joc de soarta noastră. Asta e contagiune. Înţelegeţi sau nu?!”, tună şi fulgeră el.

În opinia sa, cei care respectă măsurile de autoizolare nu sunt eroi, ci persoane responsabile care „fac ceea ce trebuie”.

„Cei care stau acasă în această perioadă fac ceea ce trebuie. Astăzi, asta e obligaţia”, recomandă el, felicitându-i totodată pe cei care stau în tranşee: medicii, paramedicii, forţele de ordine, pompierii, primarii, voluntarii etc.

În încheiere, edilul din Delia le transmite celor peste 4.000 de locuitori ai comunei pe care o administrează că va recurge la denunţuri în cazul celor care nu respectă măsurile de carantină.

„Vă anunţ că nu mai dăm avertismente. Trecem direct la denunţuri. Pentru că aşa e corect: cine greşeşte, plăteşte”, conchide Gianfilippo Bancheri.

Italia a înregistrat până acum 59.138 de cazuri de infestare cu coronavirusul SARS-CoV-2, dintre care 5.476 fatale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: