Islandezii vor construi un templu zeilor vikingi

Islandezii vor construi un templu zeilor vikingi

În templu se vor efectua ceremonii de nuntă, funeralii, evenimente echivalente botezului şi sărbători de iniţiere pentru adolescenţi. FOTO via „The Guardian”

Pentru prima dată după perioada vikingă, încheiată acum mai bine de 1.000 de ani, islandezii vor ridica un templu unde i se vor închina lui Odin, zeitatea supremă în religia nordică din acea vreme, soţiei sale, Frigg, şi fiului lor, Thor, zeul cerului şi stăpânul tunetelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

O formă modernă de paganism s-a închegat în ultimii ani în Islanda, unde peste 2.400 de persoane - dintr-o populaţie totală de 330.000 de locuitori - se declară adoratori ai zeilor vikingi. Acum, aceştia vor avea şi un altar la care se vor putea închina în faţa lui Odin, Thor şi Frigg, transmite cotidianul britanic „The Guardian”. 
 
„Nimeni nu mai crede într-un bărbat cu un singur ochi (Odin şi-a sacrificat ochiul pentru a putea bea din Fântana Cunoaşterii, conform mitologiei scandinave - n.r.), care călăreşte un cal cu opt picioare (Sleipnir, calul lui Odin, care, printre alte atribute fantastice, are opt picioare şi este cel mai rapid din lume - n.r.)”, spune Hilmar Örn Hilmarsson, înalt preot al Ásatrúarfélagið, o asociaţie care promovează cultul vechilor zei nordici. 
 
„Vedem aceste poveşti drept metafore poetice şi o manifestare a forţelor naturii şi a psihologiei umane”, adaugă acesta, citat de jurnaliştii britanici. 
 
Templul va fi circular, construit în interiorul unui deal, dintr-o poziţie din care se poate vedea capitala islandeză, Reikjavik. Acolo se vor efectua ceremonii de nuntă, funeralii, evenimente echivalente botezului şi sărbători de iniţiere pentru adolescenţi. 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările