Guvernul din Malta, responsabil pentru uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, arată concluziile unei anchete

Guvernul din Malta, responsabil pentru uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, arată concluziile unei anchete

Omagiu pentru Daphne Caruana Galizia FOTO EPA-EFE

O anchetă independentă privind asasinarea cu bombă a jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia a constatat joi că statul trebuie să-şi asume responsabilitatea după ce a creat o "cultură a impunităţii", informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnalista Daphne Caruana Galizia, care a provocat alegeri legislative în Malta prin dezvăluirile sale despre corupţie, a murit pe 16 octombrie 2017,  în urma exploziei unei bombe plasate sub maşina ei, la vârsta de 53 de ani.
 
Cu o oră înainte să moară, ea a scris pe blogul personal: „Există escroci peste tot unde te uiţi. Situaţia este disperată”.
 
Procurorii cred că omul de afaceri Yorgen Fenech, care avea legături strânse cu oficiali guvernamentali de rang înalt, a organizat crima. Fenech, care îşi aşteaptă procesul pentru asociere la crimă, neagă orice responsabilitate, potrivit Agerpres.
 
De altfel, chiar fiul jurnalistei malteze acuza atunci că Guvernul a fost complice la crimă.
 
„Sunteţi complice, sunteţi vinovaţi de cele întâmplate“, scria pe pagina sa de Facebook Matthew Caruana Galizia, membru al Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).
 
El l-a criticat pe premierul de atunci Joseph Muscat şi anturajul său, acuzându-i că au umplut guvernul, poliţia şi tribunalele de „escroci“.
 
Trei bărbaţi cu un cazier judiciar încărcat - fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vincent Muscat - au fost inculpaţi, suspectaţi de participare la o organizaţie criminală şi fabricarea unei bombe.
 
Vincent Muscat a pledat vinovat în cadrul unei înţelegeri şi execută o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi.
 
Dar şi omul de afaceri Jorgen Fenech - a fost pus sub acuzare pentru calitatea de complice, după ce a fost reţinut când încerca să părăsească ţara în iahtul său. 
 
Arestarea lui Fenech, în noiembrie, a dus la demisia ministrului Turismului, Konrad Mizzi, şi a lui Keith Schembri, şeful echipei lui Muscat.
 
Fostul prim-ministru Joseph Muscat a demisionat în ianuarie 2020, după arestarea lui Fenech. El nu a fost niciodată acuzat de vreo faptă ilegală. Presa a dezvăluit apoi şi legăturile strânse dintre Fenech, miniştri şi ofiţeri superiori de poliţie. 
 
Intermediarul care s-a autodenunţat a devenit martor al statului şi a fost graţiat, 
 
Ancheta, condusă de un judecător în funcţie şi de doi judecători pensionaţi, a constatat că o cultură a impunităţii a fost creată de cele mai înalte eşaloane ale puterii în cadrul guvernului de atunci. 
 
"Tentaculele impunităţii s-au extins apoi la alte organisme de reglementare şi la poliţie, ceea ce a dus la o prăbuşire a statului de drept", se arată în raportul comisiei, care a fost publicat de premierul Robert Abela. 
 
Aceasta a declarat că statul nu a recunoscut riscurile reale şi imediate la adresa vieţii lui Caruana Galizia şi nu a luat măsuri rezonabile pentru a le evita. 
 
Comisia de anchetă a declarat că este clar că asasinatul a avut o legătură intrinsecă sau directă cu activitatea de investigaţie a lui Caruana Galizia.

Judecătorii au cerut măsuri imediate pentru a controla şi reglementa legăturile dintre politicieni şi marile companii. 
 
Abela a declarat  că raportul necesită o analiză "matură" şi obiectivă. "Trebuie învăţate lecţiile, iar reformele trebuie să continue cu mai multă determinare", a spus el, fără a da detalii. 
 
În cadrul anchetei au fost audiate mărturii de la poliţie, oficiali guvernamentali, familia Caruana Galizia şi jurnalişti, printre alţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările