Funeraliile prinţului Philip: Britanicii şi-au luat adio de la soţul reginei Elisabeta a II-a LIVE VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omagiu adus prinţului Philip FOTO EPA-EFE
Omagiu adus prinţului Philip FOTO EPA-EFE

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, a fost înmormântat sâmbătă, la opt zile de la decesul său, la vârsta de 99 de ani.

Înmormântarea prinţului Philip a fost organizată sub forma unei ceremonii funerare regale. De regulă, funeraliile de stat sunt rezervate monarhilor. Conform Palatului Buckingham, planurile au fost modificate în conformitate cu recomandările actuale privind adunările publice în Marea Britanie, însă aspectele ceremoniei respectă dorinţele defunctului duce.

GALERIE FOTO

La ceremonie au participat 30 de persoane, inclusiv trei rude din Germania. Participanţii au purtat haine de doliu, cu medalii, sau vestimentaţie de zi, însă nu uniforme militare.

Palatul Buckingham a transmis că regina Elisabeta a II-a a avut de luat „decizii foarte dificile” în privinţa alegerii invitaţilor, după ce, iniţial, la ceremonie ar fi trebuit să participe 800 de persoane. Regina şi-a dorit ca toate ramurile familiei soţului ei să fie reprezentate.

Asocierea prinţului Philip cu Marina Regală este reflectată în ceremonie. Ducele de Edinburgh a ales personal însemnele regale aşezate pe altar pentru funeraliile sale. Este vorba despre medalii şi decoraţii care i-au fost conferite de Regatul Unit şi ţările din Commonwealth, alături de emblemele din Danemarca şi Grecia, care reflectă moştenirea sa ca prinţ al celor două ţări.

Sicriul, acoperit cu drapelul şi blazonul Alteţei Sale Regale şi o coroană de flori, a fost scos la ora locală 11.00 (13.00 în România) din Capela Privată a Castelului Windsor şi plasat la intrarea de stat.

De acolo, a fost dus într-un Land Rover Jaguar, conceput cu ajutorul ducelui, spre Capela St. George, situată la câteva sute de metri distanţă. Procesiunea a început la ora locală 14.45 (16.45 ora României) şi a durat opt minute. A fost condusă de Fanfara Gărzii de Grenadieri, al cărei colonel a fost ducele de Edinburgh timp de 42 de ani. Fanfara Gărzii de Grenadieri a fost urmată de membri ai Statului Major şi de şefi de servicii militare, relevând astfel relaţiile apropiate pe care prinţul Philip le-a întreţinut cu toate structurile militare ale Marii Britanii.

Membrii familiei regale au însoţit sicriul. Prinţesa Anne şi prinţul Charles au mers în primul rând, urmaţi de prinţul Edward şi prinţul Andrew. În rândul al treilea s-au aflat ducele de Cambridge, prinţul William, şi ducele de Sussex, prinţul Harry, şi vărul lor, Peter Philips.

Regina Elisabeta a II-a a mers împreună cu o doamnă de onoare într-un Bentley.

Funeraliile printului Philip FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Focuri de armă au fost trase de trupele de artilerie ale Cavaleriei Regale pe peluza estică a Castelului Windsor pe toată durata procesiunii.

Slujba de înmormântare a început la ora locală 15.00 (17.00 ora României), după un minut de reculegere naţională, fiind condusă de arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, Justin Welby, şi diaconul de Windsor, David Corner, în prezenţa membrilor familiei regale şi a secretarului privat al Alteţei Sale Prinţul Philip.

Funeraliile printului Philip FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

La sfârşitul ceremoniei, sicriul a fost depus în cavoul regal, unde va rămâne până la moartea reginei. Membrii familiei regale au părăsit capela în jurul orei 15.55 (17.55 ora României).

Prinţul Andrew: „Un gol imens” în viaţa reginei

Justin Welby i-a îndemnat vineri pe britanici să se roage pentru regina Elisabeta a II-a sau să îi transmită condoleanţele lor.

„Ea este regina, se va comporta cu aceeaşi demnitate extraordinară şi cu acelaşi curaj extraordinar aşa cum a făcut dintotdeauna. Dar, în acelaşi timp, ea va spune adio cuiva cu care a fost căsătorită timp de 73 de ani”, a declarat arhiepiscopul de Canterbury.

„Cred că acesta este un moment foarte profund în viaţa oricui, iar eu sper că întreaga naţiune, mă refer la cei care cred la fel ca mine, să se roage pentru ea, iar cei care nu cred, atunci să empatizeze cu ea şi să îi transmită din inimile lor condoleanţe şi speranţa că ea va găsi puterea de care are nevoie într-un moment plin de durere”, a adăugat el, citat de Reutes.

Regina Elisabeta a II-a, care este liderul simbolic al Bisericii Anglicane, nu a mai fost văzută în public de la moartea soţului ei, notează Reuters.

Vineri seară, pe pagina de Facebook a familiei regale britanice a fost publicată, la dorinţa reginei, o fotografie „personală”, în care prinţul Philip se află alături de ea pe un deal din Scoţia, în 2003. Fotografia a fost realizată de contesa de Wessex.

Prinţul Philip se află alături de regina Elisabeta pe un deal din Scoţia în 2003 FOTO Facebook/ The Royal Family

Prinţul Philip şi regina Elisabeta a II-a în 2003 FOTO Facebook/ The Royal Family

Al doilea fiu al cuplului regal, prinţul Andrew, a declarat că mama lui a adoptat o atitudine stoică în urma decesului soţului ei, despre care a spus că „a lăsat un gol imens în viaţa ei”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite