Finlanda şi Suedia au încheiat discuţiile de aderare la NATO într-o singură rundă

Finlanda şi Suedia au încheiat discuţiile de aderare la NATO într-o singură rundă

Foto: Shutterstock

Finlanda şi Suedia au început luni şi într-o rundă au încheiat negocierile privind aderarea la NATO, pe 5 iulie urmând să fie semnat protocolul de aderare, se precizează în declaraţia alianţei dată la Bruxelles.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Finlanda şi Suedia au încheiat negocierile pe 4 iulie pentru aderarea la NATO în conformitate cu acordul de la summitul NATO de la Madrid [28-30 iunie]. Ambele ţări şi-au confirmat oficial dorinţa şi capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile politice, legale şi militare stipulate de Apartenenţa la NATO”, se menţionează în declaraţie. Se spune că discuţiile au fost purtate la nivelul miniştrilor de externe şi al miniştrilor apărării.

„După încheierea negocierilor, aliaţii trebuie să semneze pe 5 iulie la sediul NATO protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la alianţă. În continuare, protocoalele de aderare vor fi trimise ţărilor NATO pentru ratificare în conformitate cu procedurile lor naţionale”, subliniază mesajul.

La 18 mai, Finlanda şi Suedia au solicitat aderarea la NATO, dar Turcia a blocat imediat procesul de aderare, cerând acestor ţări să declare teroriste organizaţiile kurde, să extrădeze la Ankara pe cei acuzaţi de terorism sau de participare la o tentativă de lovitură de stat în 2016 şi să ridice interdicţiile de aprovizionare cu arme către Turcia.

Pe 28 iunie, înainte de începerea summitului NATO de la Madrid, au avut loc negocieri între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, preşedintele finlandez Sauli Niinistö, premierul suedez Magdalena Andersson şi secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg. Pe baza rezultatelor lor, a fost semnat un memorandum prin care Stockholm şi Helsinki pot să adere la NATO. După cum a declarat liderul turc, toate cererile Ankarei au fost îndeplinite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările