Exit-poll: Elveţienii se pronunţă masiv împotriva limitării liberei circulaţii cu UE

Exit-poll: Elveţienii
se pronunţă masiv împotriva limitării liberei
circulaţii cu UE

FOTO Shutterstock

Elveţienii au spus „nu”, cu o largă majoritate, unei iniţiative a dreptei populiste care ar fi limitat imigraţia cetăţenilor Uniunii Europene (UE), arată proiecţii publicate imediat după închiderea secţiilor de votare în acest referendum, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit institutului de sondare gfs-Bern, alegătorii au respins cu 63% iniţiativa UDC, primul partid în ţară, dar căreia i se opuneau împreună toate celelalte forţe politice şi mediul economic.

UDC, care a obţinut deja victorii-surpriză în lungul său „război” împotriva aşa-zisei influenţe europene, susţine că bogata ţară alpină se confruntă cu o „imigraţie necontrolată şi excesivă” şi că „locurile de muncă ale elveţienilor sunt ameninţate”. UDC vrea un sistem de selectare a imigranţilor.

Guvernul, Parlamentul, sindicatele, organizaţiile patronale şi toate celelalte partide politice i-au îndeamnat pe alegători să respingă această iniţiativă. Ele au subliniat importanţa relaţiilor cu UE în economia ţării, mai ales în regiuni frontaliere ca Geneva sau Basel, unde numeroase persoane traversează zilnic frontiera UE în interes de serviciu.

În pofida faptului că nu este un stat membru UE, Elveţia este legată de Uniune printr-o serie de acorduri bilaterale strânse.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările