Efectele Brexit: cetăţeni UE, printre care şi români, ţinuţi în centrele de imigrări ale Marii Britanii. Ce spune MAE

Efectele Brexit: cetăţeni UE, printre care şi români, ţinuţi în centrele de imigrări ale Marii Britanii. Ce spune MAE

Imagine: EPA-EFE

Cinci cetăţeni români dintr-un total de 30 de cetăţeni UE au fost reţinuţi la frontiera Marii Britanii, apoi au fost plasaţi în centre de imigrări unde au rămas circa o săptămână înainte de a fi repatriaţi. Minisierul Afacerilor Externe (MAE) precizează că niciun român nu se află în prezent în centrele pentru imigrări ale britanicilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Publicaţia Politico a raportat săptămâna trecută că aproximativ 30 de cetăţeni ai UE au fost reţinuţi la frontiera Marii Britanii şi ţinuţi în aceste centre până la şapte zile înainte de a fi trimişi în ţările lor de origine, transmite Mediafax.

Între persoanele reţinute în centre de imigraţie în Marea Britanie s-au aflat şi cetăţeni români.

Într-un comunicat MAE a precizat că fost informat de faptul că 5 cetăţeni români au fost plasaţi în centre de imigrări de către autorităţile britanice. În prezent nu se mai se mai află cetăţeni români în aceste centre.

Comisia Europeană a declarat luni că felul şi durata detenţiei unor resortisanţi ai UE în centrele de imigraţiei din Marea Britanie este o „sursă de îngrijorare”.Într-un comunicat MAE a precizat că au existat români plasaţi în astfel de centre, dar în prezent niciuna dintre persoanele în cauză nu se mai regăseşte în centrele de imigrări britanice.

Precizările Ministerului Afacerilor Externe

„Din totalul persoanelor cărora le-a fost refuzată intrarea, MAE menţionează că Ambasada României la Londra a fost notificată de către 5 cetăţeni români sau/şi familiile acestora cu privire la plasarea acestora în centre de imigrări de către autorităţile britanice, până la identificarea unei soluţii de revenire în România. MAE precizează că, în prezent, niciuna dintre persoanele în cauză nu se mai regăseşte în centrele de imigrări britanice. Totodată, cu privire la situaţia a 80 de cetăţeni români din totalul de 150 cărora autorităţile britanice nu le-au permis intrarea în acest stat, MAE menţionează că reprezentanţii misiunii diplomatice s-au autosesizat, în luna martie a.c., cu privire la refuzul permiterii accesului pe teritoriul britanic, la punctul de trecere a frontierei Dover, a două autovehicule care transportau cetăţenii români pentru muncă sezonieră, fără a deţine vizele necesare sau dreptul de muncă conform EU Settlement Scheme”, se precizează în comunicatul trimis de MAE.

În urma Brexitului, cetăţenilor UE li se interzice accesul în Marea Britanie pentru muncă fără viză de muncă sau fără un document eliberat de UE care garantează drepturile de şedere ale celor care locuiau în Marea Britanie înainte ca aceasta să părăsească UE.

Cetăţenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză pentru turism şi pot sta până la 180 de zile. Poliţia de frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă intrarea cetăţenilor UE dacă oficialii au motive întemeiate să suspecteze că intenţionează să lucreze în ţară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările