Doi dintre cei 15 agenţi GRU din lista „Le Monde“ au vizitat Chişinăul şi Transnistria. Reacţia serviciului de informaţii al Republicii Moldova

Doi dintre cei 15 agenţi GRU din lista „Le Monde“ au vizitat
Chişinăul şi Transnistria. Reacţia serviciului de informaţii al Republicii
Moldova

Doi dintre agenţii implicaţi în cazul tentativei de asasinare a fostului spion GRU şi MI5 Serghei Spripal FOTO Arhivă

Doi dintre cei 15 spioni din cadrul agenţiei de informaţii militare externe a Statului Major al Armatei Ruse despre care cotidianul „Le Monde“ a scris că au folosit Alpii francezi pentru operaţiuni în Europa au fost în Republica Moldova în 2014, dezvăluie site-ul de ştiri deschide.md, care prezintă totodată o reacţie a SIS, serviciul de informaţii de la Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Citând surse care s-au exprimat sub protecţia anonimatului, deschide.md scrie că „doi din lista celor 15 agenţi GRU din cuibul de asasini din Alpi, făcută publică în data de 4 octombrie 2019 de presa fraceză, au avut deplasări în Republica Moldova în toamna anului 2014“.

Potrivit sursei deschide.md, „aceştia au intrat în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi au petrecut mai multe zile în capitală, dar şi în stânga Nistrului“, adică în regiunea Transnistria, controlată de o administraţie separatistă prorusă.

„Vizita unuia dintre ei a fost înainte ca Chişinăul să semneze Acordul de asociere cu UE, iar cel de al doilea după semnarea acordului“ respectiv“, a precizat sursa citată.

Semnat la 27 iunie 2014, Acordul de asociere între Republica Moldova şi UE a devenit efectiv la 1 iulie 2016, după încheierea procesului de ratificare.

Reacţia spionajului de peste Prut

Contactat pe tema agenţilor GRU din cuibul din Alpi, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău a confirmat faptul că unele nume din lista „Le Monde“ sunt în vizorul său, dar a refuzat să le dezvăluie identitatea.

„SIS a examinat solicitarea Dumneavoastră cu privire informaţia apăruta în publicaţia franceză «Le Monde», prin care se anunţă că serviciile speciale occidentale au descoperit în Munţii Alpi din Franţa un grup de 15 spioni ai Serviciului Militar de Informaţii al Rusiei (GRU) specializat în asasinate şi sabotaj, şi care a acţionat în ultimii ani în mai multe ţări, inclusiv în Republica Moldova, şi vă comunică că instituţia desfăşoară continuu activităţi focusate pe identificarea şi contracararea stărilor de risc la adresa securităţii naţionale“, transmite SIS.

„Cât priveşte datele despre persoanele menţionate în interpelare, specificăm că unele nume se află în atenţia SIS, însă ţinând cont de restricţiile legislative ce protejează informaţiile în curs de investigare, suntem în imposibilitatea de a furniza detalii pe marginea acestui subiect“, adaugă serviciul de informaţii al Republicii Moldova.

„Reiterăm că, Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu organele abilitate ale statului, precum şi cu partenerii externi, întreprind măsuri pentru identificarea şi reţinerea persoanelor bănuite de organizarea şi desfăşurarea activităţilor cu caracter subversiv pe teritoriul naţional al Republicii Moldova“, răspunde SIS la solicitarea deschide.md.

„Le Monde“, despre cuibul GRU din Alpi

Cincisprezece spioni ruşi au folosit mici localităţi din Alpii francezi ca bază pentru operaţiuni în întreaga Europă, a relatat „Le Monde“, evocând o investigaţie a serviciilor de contrainformaţii franceze, elveţiene şi britanice.

Potrivit sursei citate, ei aparţin unităţii 29155 al centrului special de instruire al GRU. Specializaţi în asasinate şi acţiuni de sabotaj, ei au circulat în Europa din 2014 până la sfârşitul anului 2018.

Vânătoarea de spioni rusi a început după atacul cu Noviciok comis la 4 martie 2018, la Salisbury, în sudul Angliei, împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal. Este vorba de primul atac chimic dus de ruşi pe teritoriul european după Al Doilea Război Mondial, un atac care a dus la o escladare a tensiunilor pe plan diplomatic între Londra şi Moscova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: