Cehia ordonă Rusiei să-şi reducă masiv personalul diplomatic de la Praga

Cehia ordonă Rusiei să-şi reducă masiv personalul diplomatic de la Praga

Ambasada Rusiei la Praga FOTO EPA-EFE

Cehia a dispus joi ca Rusia să-şi reducă masiv numărul diplomaţilor de la ambasada sa de la Praga pentru a fi la nivelul numărului diplomaţilor cehi de la Moscova, a anunţat joi noul ministru de Externe de la Praga, Jakub Kulhanek, citat de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rusia trebuie să se conformeze ordinului până la sfârşitul lui mai.

Premierul ceh Andrej Babis a anunţat sâmbătă expulzarea a 18 membri ai Ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a găsirii unor probe despre implicarea spionajului militar rus în exploziile care au avut loc în toamna anului 2014 la depozitul de muniţii din Vrbetice, situat la circa 250 kilometri sud-est de Praga.

Potrivit Pragăi, printre agenţii ruşi implicaţi în exploziile de la Vrbetice figurează Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, căutaţi de Marea Britanie pentru tentativa de asasinare cu Noviciok, în martie 2018, la Salisbury, a fostului agent dublu Serghei Skripal.

Exploziile respective au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat. 

Rusia a anunţat la rândul ei expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.

Miercuri, Praga a cerut Moscovei să permită până joi revenirea în ţară a celor 20 de diplomaţi cehi, în caz contrar riscând ale expulzări. Totodată, Praga a calificat răspunsului Rusiei drept „disproporţionat” şi a promis să ia noi măsuri în acest dosar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările