Cauzele înfrângerii usturătoare a laburiştilor în alegerile din Marea Britanie

Cauzele înfrângerii usturătoare a laburiştilor în alegerile din Marea Britanie

Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, va părăsi conducerea patidului la sfârşitul anului viitor Foto EPA EFE

Conducerea principalului partid de opoziţie din Marea Britanie şi-a cerut scuze pentru performanţele sale „catastrofale” din alegerile de joi, refuzând însă să accepte că politicile de stânga ar fi de vină pentru înfrângere. În urma celui mai slab rezultat al alegerilor din 1935 încoace, partidul premierului din umbră John McDonnell a spus că agenda laburiştilor este „cea corectă”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comentariile sale completează opiniile liderului partidului, Jeremy Corbyn, care a spus că este „mândru” de campania dusă de laburişti şi a insistat spunând că politicile sale „rămân populare”. Vorbind duminică la BBC, McDonnell a părut, de asemenea, să sugereze numele Rebeccăi Long-Bailey ca potenţial succesor al preşedintelui Partidului Laburist, Jeremy Corbyn după ce acesta va demisiona, probabil la începutul anului viitor.
 
Concurenţi puternici pentru conducerea partidului ar mai putea fi Keir Starmer, ministrul pentru Brexit în cabinetul din umbră sau bancheri precum Jess Phillips, parlamentar de Birmingham Yardley şi Lisa Nandy, parlamentar de Wigan.
 
Apropiaţii lui Corbyn au acuzat o combinaţie de Brexit şi acoperire ostilă în mass-media pentru rezultatele umilitoare care au făcut ca partidul să piardă un important număr de parlamentari.
 
Însă numeroşi parlamentari laburişti au atras de asemenea atenţia că direcţia în care se îndrepta partidul anticipa dezastrul electoral.
 
Într-o scrisoare deschisă, Corbyn şi-a asumat pierderea alegerilor, dar într-un articol pentru The Observer, el a apărat agenda politică a laburiştilor spunând: „Sunt mândru că prin austeritate, guvernanţă corporativă, problema inegalităţii şi cea climatică am rescris termenii dezbaterii politice.”
 
Peter Mandelson, fost ministru şi unul dintre arhitecţii din victoria din alegerile din 1997, a declarat  că „dacă vii la alegeri. . . cu un program extrem de dificil de pus în practică, practic imposibil, nu te mira că va fi respins de foarte mulţi alegători”. El a mai adăugat că este „şocat de nepăsarea” pe care conducerea partidului a arătat-o în faţa ​​rezultatelor. „Este un fel de ridicare din umeri. . . nu contează pentru că nu vrem să facem compromisuri cu electoratul. „Sunt îngrozit de asta”, a adăugat el, spunând că laburiştii trebuie să se gândească dacă vor să mai câştige alegerile.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările