Brexit: Marea Britanie intră în criză de timp

Brexit: Marea Britanie intră în criză de timp

Premierul britanic Theresa May Foto AFP

Prim-ministrul britanic Theresa May va discuta "în următoarele zile" cu toţi liderii statelor membre UE şi le-a trimis o scrisoare parlamentarilor conservatori pentru a face apel la ei să dea dovadă de unitate în ceea ce priveşte Brexitul, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premierul britanic Theresa May, a făcut apel la parlamentarii conservatori să-şi unească eforturile pentru reuşita Brexit şi a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru a discuta cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, plănuind de asemenea discuţii cu toate statele membre UE în următoarele zile, scrie The Guardian.
 
Apelul lui May vine după o săptămână tumultoasă la Westminster, pe fondul unor tensiuni din ce în ce mai mari în Partidul Conservator condus de premier.
 
May, într-o scrisoare trimisă către toţi cei 317 parlamentari conservatori după ce a suferit o nouă înfrângere în parlament pe 14 februarie, a declarat că rezultatul este „dezamăgitor” însă a promis că guvernul va continua să lucreze pentru a aduce schimbări la soluţia de rezervă privind graniţa irlandeză.
 
Ea a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru noi discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, săptămâna viitoare şi a dezvăluit planuri privind discuţii cu liderii tuturor statelor membre ale UE în următoarele zile.
 
Între timp, ministrul Brexitului, Stephen Barclay, se va întâlni luni cu Michel Barnier, negociatorul-şef al UE privind Brexitul, pentru a discuta despre propunerile alternative ale parlamentarilor conservatori, care au căutat o soluţie de compromis pentru a evita „plasa de siguranţă” din acordul Brexitului care precizează că, pentru a evita o graniţă strictă între Irlanda de Nord (Marea Britanie) şi Irlanda (UE), Marea Britanie ar putea rămâne pe termen nedeterminat în uniunea vamală a UE.
 
Procurorul general Geoffrey Cox va anunţat într-un discurs marţi ce schimbări vor fi necesare pentru a se evita riscul ca Marea Britanie să rămână pe termen nedeterminat în uniunea vamală a UE.
 
Făcând apel la unitate cu 41 de zile înainte de Brexit, May a scris: „Istoria ne va judeca pentru rolul pe care l-am jucat în acest proces. Cred că o ţară cu puterea noastră, cu resursele noastre de invidiat şi talentul enorm poate merge spre viitor cu încredere, considerând că cele mai bune zile vor urma. Dar suntem într-un moment crucial”.
 
„Nu subestimez cât de sincere sunt părerile colegilor privind această problemă importantă şi nici nu contest că suntem toţi determinaţi de o dorinţă de a face ce este mai bine pentru ţara noastră, chiar dacă suntem în dezacord privind felul în care putem face acest lucru”, a adăugat May.
 
„Cred că dacă nu vom ajunge la un compromis necesar şi nu vom aduce parlamentului un acord care să livreze rezultatul referendumului vom dezamăgi oamenii care ne-au trimis să îi reprezentăm şi vom pune în pericol viitorul strălucit pe care ei îl merită”, a scris May.
 
Ea a continuat: „Fără un acord de retragere, riscăm ca parlamentul să oprească Brexitul, indiferent de consecinţele pe termen lung ale încrederii în sistemul nostru democratic”.
 
„Altă variantă este ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord sau o perioadă de implementare. Acest lucru ar perturba economia şi vieţile zilnice ale cetăţenilor, afectând locurile de muncă atât în ţară cât şi în UE”, a adăugat May.
 
„În schimb, partidul nostru poate face ceea ce a făcut în trecut: să treacă peste ceea ce ne divizează şi să se strângă în jurul a ce ne uneşte; să ne sacrificăm preferinţele personale dacă este nevoie pentru interesul naţional; şi să readucem încrederea poporului britanic în procesul nostru politic”, a afirmat May.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările