Cum au manipulat preţurile giganţii petrolului timp de zece ani

Cum au manipulat preţurile giganţii petrolului timp de zece ani

Comisia Europeană a demarat o anchetă care vizează suspiciunile legate de formarea unui cartel al petroliştilor în vederea manipulării preţului ţiţeiului şi al benzinei

Cei doi giganţi energetici sunt acuzaţi că, timp de mai bine de zece ani, au format un cartel pentru a controla preţul petrolului, iar acţiunile lor s-au reflectat în preţuri mai mari la pompă. Comisia Europeană a demarat deja o anchetă în acest caz, iar autorităţile au controlat deja birouri din mai multe ţări ale companiilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ancheta demarată de Comisia Europeană vizează mai multe companii petroliere din trei ţări, scrie presa britanică, însă doar numele a două dintre acestea - Shell şi BP - au fost dezvăluite. 

Automobile Association (AA), organizaţia şoferilor birtanici, a anunţat că a trimis în repetate rânduri avertismente în acest sens autorităţilor, începând încă din 2005. „Se va afla în curând despre acest scandal”, au spus reprezentanţii asociaţiei despre ancheta Comisiei. 

Ancheta are la bază suspiciuni legate de formarea unui cartel al petroliştilor în vederea manipulării preţului ţiţeiului şi al benzinei. 

„Aceste acuzaţii, cele mai recente, accentuează necesitatea unor acţiuni urgente în Marea Britanie. Preţurile ridicate ale carburanţilor strivesc familii din întreaga ţară. Şoferii au fost înşelaţi, iar asta i-a costat scump”, a spus Robert Halfon, parlamentar britanic. 

Companiile petroiere trebuie să-şi recunoască faptele şi să-şi asume răspunderea pentru ceea ce se întâmplă cu preţul petrolului la nivel mondial, a continuat acesta. 

Asociaţiile de şoferi s-au plâns vreme îndelungată de lipsa de transparenţă în modalitatea de stabilire a preţurilor benzinei. „AA avertizează încă din 2005 despre activităţile de speculă pe pieţele petroliere şi ale carburanţilor”, a declarat Luke Bosdet, purtător de cuvânt al AA. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările