Biden, după întâlnirea cu Putin: Relaţia dintre SUA şi Rusia trebuie să fie stabilă şi previzibilă. Ce cadou i-a făcut liderului de la Kremlin

Biden, după întâlnirea cu Putin: Relaţia dintre SUA şi Rusia trebuie să fie stabilă şi previzibilă. Ce cadou i-a făcut liderului de la Kremlin

Preşedintele Sua Joe Biden, întâlnire la Geneva cu omologul său rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia trebuie să fie stabilă şi previzibilă, a declarat preşedintele american, Joe Biden, în conferinţa sa de presă separată după prima întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, desfăşurată miercuri la Geneva. Biden i-a oferit cadou lui Putin o pereche de ochelari de aviator pe comandă şi o sculptură din cristal reprezentând un bizon american.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele american Joe Biden i-a oferit omologului său rus Vladimir Putin o pereche de ochelari de aviator pe comandă, potrivit unui oficial de la Casa Albă, relatează CNN.
 
 ”Preşedintele Biden i-a oferit preşedintelui Putin o pereche de ochelari «Aviators» de la Randolph USA. În 1978, Randolph şi armata au produs HGU-4/P Aviator pentru piloţi de vânătoare. De atunci, ei le livrează armatei americane şi partenerilor din NATO ochelarii lor de nivel înalt şi durabili, produşi în fabrica din Massachusetts”, declară oficialul citat.
 
Biden i-a oferit lui Putin şi o sculptură din cristal care reprezintă un bizon american, realizată de Steuben Glass din New York.
 
”O reprezentare maiestuoasă a unuia dintre dintre cele mai maiestuoase mamifere ale noastre, care reprezintă puterea, unitatea, rezistenţa. În 2016, (bizonul) a fost desemnat mamiferul naţional al Statelor Unite, când administraţia Obama-Biden a semnat National Bison Legacy Act. În Rusia, în ultimii 20 de ani, bizonul european ”a fost reintrodus prin resălbăticirea multor situri, în urma extincţiei acestor (animale) în 1927. Sculptura are un soclu din lemn de cireş, un simbol al primului nostru preşedinte, George Washington, şi poartă o placă cu o inscripţie gravată care comemorează întâlnirea” celor doi preşedinţi, declară oficialul citat.
 
Totodată, Biden a spus că i-a transmis clar lui Putin că agenda sa nu este împotriva Rusiei, dar Statele Unite vor continua să ridice probleme legate de drepturile fundamentale ale omului, transmite Reuters.
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări miercuri că Statele Unite nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu o militarizare rusă în Arctica, o regiune strategică în care Rusia nu îşi ascunde ambiţiile, relatează AFP.
 
"Preocupările părţii americane cu privire la o militarizare nu au niciun fundament", a declarat Putin presei, după întrevederea la nivel înalt cu Biden, afirmând că dimpotrivă este convins că "trebuie să cooperăm".
 
Potrivit preşedintelui Putin, Rusia nu face ''nimic nou'' în regiune, ci doar repară ''infrastructuri distruse'' după căderea URSS.
 
 El a dat asigurări miercuri că Rusia intenţionează să ''respecte pe deplin standardele juridice internaţionale'' în Arctica. Rusia este interesată în mod special de exploatarea rutei maritime din nord-est. "Suntem pregătiţi să ajutăm toate companiile pentru dezvoltarea rutei maritime a Nordului", a precizat Putin. 
 
Acord în vederea unor negocieri ruso-americane privind o limitare a proliferării nucleare
 
Putin a mai spus că Rusia şi Statele Unite au ajuns la un acord în vederea unor negocieri ruso-americane cu privire la o limitare a proliferării armamentului nuclear. Putin anunţă că a convenit cu Biden ca Departamentul de Stat american şi Ministerul rus de Externe să coopereze în vederea acestor negocieri. Moscova se declară pregătită să includă în aceste negocieri viitoarele sale arme ”apocaliptice” - ca de exemplu  drona submarină cu propulsie atomică şi înarmată cu arma nucleară Poseidon şi racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik -, cu condiţia ca Statele Unite să facă la fel cu apărarea sa antirachetă şi posibile arme spaţiale.
 
 ”Noi credem că securitatea cibernetică este importantă pentru lume, în general, pentru Statele Unite în particular, dar şi pentru Rusia”, a declarat el în urma unui summit cu locatarul Casei Albe.
 
Atât Rusia, cât şi Statele Unite ”este necesar să abandoneze diverse insinuări, să discute la nivel de experţi şi să înceapă să lucreze în interesul Statelor Unite şi Rusiei”, îndeamnă el.
 
”Cele mai multe atacuri cibernetice din lume au loc din regatul cibernetic Statele Unite”, acuză Putin, care apreciază că atacurile din Canada şi din Regatul Unit urmează pe poziţia a doua şi a treia.
 
Însă cele mai dăunătoare atacuri cibernetice au fost atribuite de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) serviciilor militare ruse de spionaj (GRU) - ca de exemplu atacul cu virusul NotPetya, care a cauzat pagube economice estimate la zece miliarde de dolari în 2017, care a vizat companii ca gigantul Maersk, laboratorul farmaceutic Merck şi întreprinderea alimentară Mondolez.
 
Atât Statele Unite, cât şi Canada şi Regatul Unit efectuează operaţiuni de spionaj cibernetic, însă cele mai dăunătoare atacuri cibernetice au fost comise fie de către hackeri susţinuţi de statul rus, fie de către infractori în domeniul ransomware rusofoni, care acţionează în deplină impunitate atât în Rusia, cât şi în ţări aliate Moscovei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările