Avion doborât în Ucraina. Noaptea în care a plouat cu bucăţi de oameni

Avion doborât în Ucraina. Noaptea în care a plouat cu bucăţi de oameni

Toţi cei 298 de oameni de la bordul avionului au murit

Mai întâi, un sunet puternic a speriat-o pe Irina. Apoi, prin acoperişul şubred al casei sale a căzut corpul gol al unei femei. Apoi a căzut altul, într-o grădină de zarzavaturi. 298 de oameni au murit după ce un avion civil a fost doborât de la 10.000 de metri, joi seară, deasupra Ucrainei. Avionul a explodat în aer, după ce a fost lovit cel mai probabil lovit de o rachetă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acoperişul Irinei Tipinova n-a făcut faţă. Din cer cădeau materiale, bucăţi din avion şi corpuri, încep jurnaliştii Reuters un reportaj de la faţa locului unde a căzut avionul Boeing 777. Avionul a explodat în aer, iar cei 298 de oameni de la bord n-au avut nicio şansă de supravieţuire. 
 
„A fost un zgomot asurzitor şi totul a început să se zguduie. Apoi obiecte au început să cadă din cer”, spune pensionara în vârstă de 65 de ani, arătând cu mâna spre gaura din tavanul bucătăriei sale. 
 
Cadavrul gol al femeii era încă la ea în casă, aşezat pe jos, lângă un pat, notează corespondenţii Reuters. La 100 de metri de casa Irinei Tipunova, zeci de cadavre zac în lanurile de grâu. 
 
Vizibil afectată, pensionare spune că „trupul este încă aici pentru că mi-au spus să aştept ca experţii să vină să-l ia”. O altă localnică, în vârstă de 20 de ani, spune că a ieşit fugind din casă când a auzit explozia. 
 
„Am deschis uşa şi am văzut oameni care cădea din cer. Unul a căzut în grădina mea de zarzavaturi”, spune tânăra. 
 
Separatiştii proruşi care controlează zona în care a căzut avionul au anunţat că sunt de acord ca trupurile să fie transportate la spitalul din Kramatorsk, controlat de armata ucraineană, însă autorităţile de acolo anunţă că morga nu este suficient de mare pentru a primi 298 de cadavre. Multe dintre aceste cadavre sunt mici. Printre pasageri se aflau „mai mulţi copii şi trei bebeluşi”, după cum au transmis jurnaliştii străini. 
 
Partea din faţă a fuselajului a căzut într-un câmp de floarea-soarelui. 
 
Cele mai multe cadavre rămân afară. Unele au fost adunate şi puse unele lângă altele, altele rămân unde au căzut. Acestea din urmă sunt marcate cu ajutorul unui băţ, la vârful căruia s-a legat o bucată de material alb. 
 
Unele cadavre au fost acoperite cu folie transparentă, cu pietre, grămezi de pământ sau resturi din avion puse în colţuri, să nu fie ridicată de vânt. De sub folii ies perechi de picioare, neacoperite. Unele sunt acoperite de garoafe roşii. 
 
Printre victime se numără multe femei şi mulţi copii. ONU anunţă că dintre cei 298 de oameni care au murit, 80 erau copii. 
 
La 24 de ore de când s-a prăbuşit avionul, zona rămâne adâncită în haos. Pantofi aruncaţi, cutii, valize goale, haine împrăştiate pe tot câmpul. 
 
În încercarea de a curăţa zona, părţile de trupuri au fost adunate. A fost înlăturată şi bucata de fuselaj pe care se vedea logoul roşu cu albastru al companiei aeriene Malaysian Airlines. 
 
Luptătorii rebeli urmăresc nervoşi operaţiunile. Kievul i-a acuzat că au doborât avionul, dar ei au negat şi cer demarea unei anchete internaţionale. 
 
Sunetul constant făcut de mortiere în fundal aminteşe că luptele dintre rebelii proruşi şi armata ucraineană au continuat, în ciuda tragediei aviatice care a înlemnit o lume întreagă. 
 
 
Avionul Maalaysian Airlines zbura pe ruta Amsterdan-Kuala Lumpur şi a fost doborât cel mai probabil de o rachetă, susţine ucrainenii. Declaraţii similare au fost făcute de mai mulţi oficiali americani, inclusiv viceprerşedinte Joe Biden. Deocamdată, se ştie cu siguranţă doar căă avionul a explodat în aer.
 
Separatiştii proruşi au negat orice implicare în atac, susţinând că nu au armamentul necesar pentru a doborî un Boeing 777 de la o asemenea altitudine. Printre ipotezele vehiculate se numără varianta că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer (separatiştii au capturat recent un lansator de acest tip de la armata ucraineană) sau de o rachetă lansată dintr-un avion de luptă (separatiştii nu au astfel de aparate de zbor). 
 
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a negat însă orice implicare a forţelor armate ruse, susţinând că responsabilitatea pentru cele 298 de vieţi pierdute este în totalitate a Kievului, din cauza ofensivei demarate la 5 iulie împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării. 
 
Ucrainenii susţin că avionul a fost doborât însă pentru că separatiştii l-au confundat cu un avion militar ucrainean. Tot joi, cu câteva ore înainte, separatiştii au doborât un avion de luptă Suhoi-25 al ucrainenilor, iau luni au doborât un avion de transport militar AN-26. 
 
Totodată, Kievul susţine acum că separatiştii au capturat cutia neagră a avionului pentru a-şi şterge urmele, după ce rebelii au confirmat aseară că se află în posesia acesteia şi insistă să o trimită la Moscova pentru a fi analizată. 
 
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările