Avion doborât în Ucraina. Dincolo de cifre: poveştile câtorva dintre cei 298 de oameni care au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cercetător de top, care şi-a dedicat viaţa salvării bolnavilor infestaţi cu HIV/SIDA, familii care plecau în vacanţă, o femeie care-şi vizita căminul după ani de dor, trei bebeluşi, un cercetător român alături de iubita lui. Sunt doar câţiva dintre oamenii din avionul Malaysian Airlines care a fost doborât joi seară deasupra Ucrainei, după ce a fost cel mai probabil atacat cu o rachetă.

Lista completă a pasagerilor care s-au aflat în fatidicul zbor MH17 operat de compania Malaysian Airlines, care a decolat joi din Amsterdam cu destinaţia Kuala Lumpur, încă nu a fost publicată. Autorităţile aşteaptă ca toate familiile victimelor să fie anunţate mai întâi. În plus, patru trupuri rămân încă neidentificate. Separatiştii proruşi care controlează zona în care a căzut avionul au anunţat că sunt de acord ca trupurile să fie transportate la spitalul din Kramatorsk, controlat de armata ucraineană, însă autorităţile de acolo anunţă că morga nu este suficient de mare pentru a primi 298 de cadavre. Multe dintre aceste cadavre sunt mici. Printre pasageri se aflau „mai mulţi copii şi trei bebeluşi”, după cum au transmis jurnaliştii străini. 

Joep Lange era, probabil, cel mai cunoscut om de la bordul avionului Boeing 777, doborât de la o altitudine de peste 10.000 de metri. n om de ştiinţă prestigios, unul dintre liderii acestui efort global şi fost preşedinte al Societăţii Internaţionale SIDA. 

Profesor de Medicină şi directorul departamentul pentru Sănătate Globală din cadrul Universităţii Amsterdam, Lange era implicat în cercetările pentru găsirea de noi tratamente pentru HIV încă din 1983, chiar atunci când virusul a început să devină o ameninţare la nivel mondial. 

Lange a fost unul dintre cercetătorii care au realizat câteva teste şi studii de importanţă majoră pentru terapia antiretrovirală, inclusiv teste privind transmiterea virusului de la mamă însărcinată la făt, atât în lumea dezvoltată, cât şi în state din lumea a treia, unde virusul face ravagii. 

Povestea lui Lange o puteţi citi, pe larg, aici. 

Aproximativ 108 dintre cei 298 de oameni erau, precuum doctorul Lange, oameni de ştiinţă, doctori sau activişti care se aflau în avionul cu destin tragic pentru a ajunge în Australia, la o importantă conferinţă mondială despre HIV/SIDA. 

Printre ei s-a numărat şi Andrei M.A., un român în vârstă de 29 de ani, student la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca. El se afla în avion cu prietena sa, Olga I., din Germania, care era şi ea studentă la UMF. Cei doi erau în anul II la secţia în limba engleză şi formau un cuplu. Cei doi erau studenţi de top şi urmau să prezinte o lucrare la conferinţa mondială despre SIDA. 

Povestea celor doi poate fi citită pe larg aici. 

În avionul operat de Malaysian Airlines, aceeaşi companie care a pierdut, în martie, un avion cu 239 de oameni la bord, care a dispărut fără urmă la 8 martie, se aflau oameni din toate păturile sociale. 

Ninik Yuriani, în vârstă de 56 de ani, era nativă din Indonezia şi mergea acasă pentru a-şi vedea mama, în vârstă de 86 de ani. Destinaţia ei finală era micul sat Wonosobo din Java Centrală, unde voia să celebreze o importantă sărbătoare musulmană, Eid al-Fitr, de la sfârşitul acestei luni. 

Ninik se mutase în Olanda în urmă cu 17 ani, alături de unica ei fiică, pentru care-şi dorea un viitor mai bun. „Mi-a trimis un mesaj pe WhattsApp zilele trecute, rugându-mă s-o iau de la aeroportul din Jakarta la 09.15, pe 18 iulie. Plănuisem să plecăm împreună, cu maşina, la Wonosobo”, spune Enny Nuraheni, o prietenă veche de-ale victimei, care a rămas în Indonezia, citată de „The Wall Street Journal”. 

Un alt pasager, Albert Rizk, se întorcea acasă după o vacanţă în Europa, alături de soţia sa, Maree, şi câţiva prieteni. Albert era agent imobiliar şi lucra câte 70 de ore pe săptămână. 

„Dacă l-ai fi cunoscut pe Albert, l-ai fi plăcut imediat. Avea o strălucire aparte. Zâmbea mereu şi mereu încerca să ajute. Soţia sa l-a sprijinit mereu, mai ales că muncea atât de mult”, spune Ken Grech, coleg de muncă al lui Albert, cu care se cunoştea de 34 de ani.

Unchiul şi mătuşa lui Maree au pierit în avionul MH370, care a dispărut în martie. Familia aceasta a pierdut astfel câte doi membri în fiecare dintre cele două tragedii cu care s-a confruntat compania aeriană din Malaysia. 

Povestea, pe larg, poate fi citită aici. 

Pilotul avionului doborât, Wan Amran Wan Hussin, i-a trimis soţiei sale un mesaj pe WhattsApp la scurt timp după decolarea din Amsterdam, prin care o anunţa că va ajunge acasă în curând. Pilotul avea doi băieţi şi lucra pentru Malaysian Airline de 25 de ani. Cel mai mare dintre fiii săi are 10 ani, celălat are opt ani. Amran urma să împlinească 50 de ani în septembrie. 

„Este un om foarte bun, responsabil, în special faţă de familia lui”, a declarat o verişoară de-ale sale, care a venit la aeroportul din Kuala Lumpur alături de văduva şi copiii pilotului. 

În avionul Boeing 777 se afla şi o familie din şase persoane, din Kuching. Tambi Jiee, în vârstă de 49 de ani, călătorea cu soţia sa, în vârstă de 47 de ani şi cu cei patru copii ai lor: Mohd Afif, în vârstă de 19 ani, Mohd Afzal, în vârstă de 17 ani, Marsha Azmeena (15 ani) şi Mohd Afruz (13 ani). Familia se întorcea din Kazahstan, unde Tambi, angajat la Shell, lucra de aproximativ trei ani. Fiul cel mare era student la Taylor’s College, în Kuala Lumpur, în timp ce ceilalţi trei copii studiau în Kazahstan.

Povestea, pe larg, poate fi citită aici.

Avionul Maalaysian Airlines zbura pe ruta Amsterdan-Kuala Lumpur şi a fost doborât cel mai probabil de o rachetă, susţine ucrainenii. Declaraţii similare au fost făcute de mai mulţi oficiali americani, inclusiv viceprerşedinte Joe Biden. Deocamdată, se ştie cu siguranţă doar căă avionul a explodat în aer.

Separatiştii proruşi au negat orice implicare în atac, susţinând că nu au armamentul necesar pentru a doborî un Boeing 777 de la o asemenea altitudine. Printre ipotezele vehiculate se numără varianta că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer (separatiştii au capturat recent un lansator de acest tip de la armata ucraineană) sau de o rachetă lansată dintr-un avion de luptă (separatiştii nu au astfel de aparate de zbor). 

Deja, SBU a făcut publice mai multe interceptări despre care susţine că arată cum separatiştii proruşi raportează comandanţilor lor din Rusia că au doborât un avion civil. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat însă orice implicare a forţelor armate ruse, susţinând că responsabilitatea pentru cele 298 de vieţi pierdute este în totalitate a Kievului, din cauza ofensivei demarate la 5 iulie împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării. 

Ucrainenii susţin că avionul a fost doborât însă pentru că separatiştii l-au confundat cu un avion militar ucrainean. Tot joi, cu câteva ore înainte, separatiştii au doborât un avion de luptă Suhoi-25 al ucrainenilor, iau luni au doborât un avion de transport militar AN-26. 

Totodată, Kievul susţine acum că separatiştii au capturat cutia neagră a avionului pentru a-şi şterge urmele, după ce rebelii au confirmat aseară că se află în posesia acesteia şi insistă să o trimită la Moscova pentru a fi analizată. 

Atenţie, imagini şocante! Ploaie de rămăşiţe umane în urma tragediei aviatice din Ucraina

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

 

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

 

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

 

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite