Autorităţile ucrainene prevăd noi evacuări ale locuitorilor din Mariupol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azovstal FOTO Shutterstock

Autorităţile ucrainene prevăd noi evacuări ale locuitorilor din Mariupol luni, după o primă operaţiune care a permis ieşirea a o sută de civili din uzina Azovstal, asediată de forţele ruse în acest port strategic din sud-estul Ucrainei, potrivit AFP.

La Bruxelles, miniştrii Energiei din 27 de state se vor întâlni pentru a analiza o stopare progresivă a achiziţiilor de petrol din Rusia pentru a sancţiona războiul din Ucraina. 

„Pe 2 mai, evacuarea din Mariupol începe la ora 7.00 (4.00 GMT)”, a anunţat pe Telegram Pavlo Kirilenko, guvernatorul regional al Noneţk, în noaptea de duminică spre luni. 

Operaţiunea de evacuare a început sâmbătă şi a fost făcută în coordonare de Ucraina, Rusia şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR). 

Întâi au fost evacuaţi civilii din subteranul imensei oţelării Azovstal. 

„Astăzi, pentru prima dată de la începutul războiului, acest culoar umanitar a început să funcţioneze. Pentru prima dată, există două zile de încetare a focului pe acest teritoriu” al complexului siderurgic, a declarat duminică seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

„Mai mult de 100 de civili au fost deja evacuaţi, mai întâi femei şi copii”, a precizat preşedintele, adăugând că primii evacuaţi vor sosi la Zaporojie, oraş situat la vest de Mariupol, luni dimineaţă. 

Zelenski a adăugat şi că „speră ca aceste condiţii să permită continuarea evacuărilor din Mariupol”. 

Vicepremierul ucrainean, Iryna Verechchuk, a reamintit însă că „sute de civili rămân blocaţi în Azovstal”, alături de soldaţii ucraineni care încă rezistă sub bombele ruseşti. „Situaţia a devenit semnul unui adevărat dezastru umanitar, pentru că oamenii rămân fără apă, alimente şi medicamente”, a avertizat ea.

Mii de civili au reuşit să plece de la începutul războiului, pe 24 februarie, din Mariupol, oraş-port populat înainte de război cu o jumătate de milion de locuitori şi aflat acum sub control rusesc după săptămâni de bombardamente care aproape l-au distrus complet şi au provocat cel puţin 20.000 de morţi, potrivit ucraineanilor.

Noi imagini prin satelit de la Maxar Technologies, realizate pe 29 aprilie, au arătat că aproape toate clădirile imensului complex siderurgic au fost distruse de bombardamente. Soldaţii şi civilii ucraineni s-au adăpostit în numeroasele galerii subterane ce datează din epoca sovietică. 

Ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a respins ipoteza conform căreia Rusia ar încheia războiul la 9 mai, data când este comemorată în Rusia capitularea Germaniei naziste din 1945. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite