Armata Finlandeză veghează la graniţa cu Rusia. Ministrul de Externe, Pekka Haavisto: „Facem alegeri privind cu 100 de ani înapoi şi 100 înainte”

Armata Finlandeză veghează la graniţa cu Rusia. Ministrul de Externe, Pekka Haavisto: „Facem alegeri privind cu 100 de ani înapoi şi 100 înainte”

Foto ilustrativă: News.ro

După trei conflicte sângeroase cu Rusia, armata finlandeză stă de strajă la graniţa cu Rusia. Finlanda împarte o graniţă de 1.340 de kilometri cu vecinii ex-sovietici. În urma celor trei conflicte, din 1918-1939-1944 cu Rusia, au murit 120.000 finlandezi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Istoria cu Rusia nu este uitată nici de tineri şi de aceea se pregătesc constant pentru orice posibilitate. La o populaţie de 5,5 milioane de locuitori, Finlanda are un efectiv de trupe de război de circa 290.000 de oameni
 
În Finlanda, există 12.000 de militari profesionişti, însă înrolarea este obligatorie pentru bărbaţi şi în fiecare an între 20 şi 22.000 de tineri se înrolează şi rămân în sistem între 6 şi 12 luni. 
 
„O treime din populaţia adultă, aproximativ 900.000 de persoane, a primit pregătire militară, dar asta nu înseamnă că toată lumea ştie să mânuiască o puşcă”, a explicat Charly Salonius-Pasternak, specialistul militar la Institutul finlandez de Afaceri Internaţionale. 
 
„Aproximativ 100.0000 de oameni au alte roluri fundamentale, cum ar fi lucrătorii serviciilor de telefonie mobilă: este mult mai important să faci reţeaua să funcţioneze decât să iei o puşcă”, a mai adăugat acesta. 
 
Forţele de Apărare finlandeze dispun de o armată mare, artileria fiind pe locul 2, după Turcia. 
 
De două ori pe an se organizează un exerciţiu pe teritoriul naţional, ca cel de la începutul lunii iunie, cu rachete antinavă dislocate pentru a apăra portul Helsinki. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările