Arestat în Italia, separatistul catalan Carles Puigdemont a fost eliberat şi i s-a permis să plece la Bruxelles

Arestat în
Italia, separatistul catalan Carles Puigdemont a fost eliberat şi i s-a permis să
plece la Bruxelles

Carles Puigdemont la Alghero, în Sardinia FOTO EPA-EFE

Arestat joi în Sardinia, liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost eliberat şi i s-a permis să plece la Bruxelles, chiar dacă justiţia italiană nu a decis încă asupra cererii de extrădare depusă pe numele său de Spania. Puigdemont este dat în judecată pentru organizarea tentativei de secesiune în 2017.

Ştiri pe aceeaşi temă

Salutat de susţinătorii săi, fostul preşedinte separatist catalan a părăsit vineri închisoarea din Sassari, în Sardinia.

Potrivit avocatului său italian Agostinangelo Marras, i s-a permis să părăsească Italia în aşteptarea unei viitoare audieri la care intenţionează să participe pe 4 octombrie. Decizia privind extrădarea sa ar putea dura săptămâni.

„Spania nu pierde niciodată ocazia de a fi ridicolă”, a denunţat Puigdemont la plecare, scrie AFP.

Separatistul catalan a fost reţinut în insula italiană Sardinia, joi seară, în baza unui mandat emis de justiţia spaniolă, potrivit TVE.

Statul spaniol îl acuză de răzvrătire, motivând că a organizat un referendum ilegal pentru independenţa Cataloniei în 2017.

Puigdemont, fost preşedinte al regiunii, a plecat din Spania după vot, s-a stabilit în Belgia şi a primit un mandat de eurodeputat.

Referendumul din 2017 a provocat o criză politică în Spania, parlamentul regional catalan declarând independenţa faţă de ţară, iar Madridul impunând o guvernare directă asupra Cataloniei.

Iniţial, Puigdemont a avut imunitate în faţa acuzării după ce a fost ales membru al Parlamentului European în 2019, dar i-a fost ridicată în luna iulie a acestui an.

El ar putea solicita din nou măsuri de protecţie Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a încerca să îşi recupereze imunitatea ca eurodeputat şi să oprească extrădarea în Spania.

Curtea Supremă spaniolă a asigurat că ordinul european de reţinere, emis pe 14 octombrie 2019, nu a fost suspendat vreodată.

Biroul său a transmis că a fost arestat pe aeroportul Alghero, joi seară, după ce a fost oprit de poliţia italiană. Puigdemont călătorea pentru a participa la un festival de folclor catalan.

Noul preşedinte al Cataloniei, Pere Aragones, separatist de asemenea, a condamnat ceea ce a numit „persecutarea” lui Puigdemont.

Guvernul spaniol a transmis într-un comunicat: „Arestarea domnului Puigdemont corespunde procedurii juridice în curs care se aplică oricărui cetăţean european care trebuie să răspundă în faţa curţilor de justiţie. El trebuie să se supună acţiunii juridice ca orice alt cetăţean”.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni ale Spaniei şi s-a bucurat de un înalt grad de autonomie. Mulţi catalani însă consideră că plătesc mai mult Madridului decât primesc şi, pe lângă asta, există nemulţumiri istorice, mai ales legat de tratamentul aplicat Cataloniei sub dictatura generalului Francisco Franco.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările