Angela Merkel îndeamnă UE să lege un „contact direct” cu Moscova

Angela Merkel îndeamnă UE să lege
un „contact direct” cu Moscova

Angela Merkel FOTO EPA-EFE

Cancelarul german Angela Merkel consideră că Uniunea Europeană (UE) trebuie să lege un „contact direct” cu Rusia lui Vladimir Putin şi „să creeze mecanisme” prin care să răspundă „în comun provocărilor” şi „atacurilor hibride” ale Moscovei, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu este suficient ca preşedintele american să discute cu preşedintele rus. Salut puternic acest lucru, însă Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să creeze diverse formate de discuţie” cu Moscova, a subliniat joi, în Camera inferioară a Parlamentului german (Bundestag) Angela Merkel.

Germania şi Franţa au propus, miercuri, un summit comun al liderilor Uniunii Europene cu preşedintele rus, Vladimir Putin, într-o încercare de a îmbunătăţi relaţiile glaciale dintre blocul european şi Rusia, conform unor diplomaţi europeni citaţi de Reuters.

„Avem nevoie de o discuţie despre cum putem ieşi din această spirală negativă, dar trebuie să o facem uniţi”, a declarat un înalt diplomat european.

Acesta a adăugat că există unele state, precum ţările baltice, a căror precauţie istorică faţă de Rusia ar putea duce la refuzarea unui astfel de summit.

Nu este nici clar dacă acest posibil summit îi va include pe toţi cei 27 de lideri europeni sau doar pe şefa executivului european, Ursula von der Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Summit-urile dintre UE şi Rusia au fost suspendate după agresiunea rusească în Ucraina şi anexarea Crimeei în 2014.

Liderii europeni urmează să discute, joi, o nouă strategie pentru gestionarea relaţiilor cu Rusia la un summit la Bruxelles.

„Germania şi Franţa au făcut propuneri pentru summitul-dezbatere de joi. Merkel a menţionat, anterior, că nu doar SUA ar trebui să discute cu Rusia şi China la nivel înalt. Rusia este un vecin. Un astfel de format a mai existat înainte în 2007, în Finlanda”, a declarat o sursă familiarizată cu discuţiile pentru Reuters.  

În ciuda acuzaţiilor Occidentului conform cărora Rusia este responsabilă de atacuri cibernetice şi acţiuni de dezinformare, pe care Kremlinul le neagă, Rusia este al cincilea cel mai mare partener comercial al UE, iar blocul european este cel mai mare investitor străin în Rusia.

Propunerea organizării unui summit vine după ce preşedintele american, Joe Biden, a avut prima sa întrevedere, în calitate de preşedinte, cu Vladimir Putin, la Geneva, săptămâna trecută.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările