Alegerile pentru Primăria Berlinului: Franziska Giffey de la SPD şi Bettina Jarasch de la Verzi, luptă cot la cot - exit-polluri

Alegerile pentru Primăria Berlinului: Franziska Giffey de la SPD şi Bettina Jarasch de la Verzi, luptă cot la cot - exit-polluri

Franziska Giffey de la SPD şi Bettina Jarasch de la Verzi, cot la cot în alegeri la Primăria Berlinului (Foto: Twitter)

Partidul Social Democrat (SPD) şi Verzii se află cot la cot în algerile de duminică la şefia parlametului landului Berlin, cu scoruri aproape egale potrivit unor exit-polluri realizate de posturile RBB şi ZDF, relatează DPA.

Ştiri pe aceeaşi temă

SPD şi candidata sa Franziska Giffey sunt creditate cu 21,5 până la 23% din voturile exprimate duminică, iar candidata verzilor Bettina Jarasch cu 22-23,5%.
 
Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a Angelei Merkel este creditată cu 15-17% din voturile exprimate, potrvit acestor previzuni.
 
Partdul Die Linke (extrema stângă) este credtat cu 14-15% din voturile exprimate, partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) cu 65,5-7%, iar Partidul Liberal (FDP)  ci 7,5-8%.
 
La Berlin se află la putere o coaliţie SDP-Die Linke-Verzi.
 
Potrivit acestor exit-polluri, această coaliţie este posibilă din nou, teoretic.
 
Însă candidata SPD a lăsat problema coaliţiei deschisă până în prezent.
 
Primarul Berlnului Michael Mueller, de la SPD, a decis să nu mai candideze la un mandat în Parlamentul landului şi a lăsat cursa deschisă.
 
Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, şi-a făcut deja un nume în capitala germană, ca primar al districtului Neukoelln.
 
Ea a fost din 2018 şi până în mai ministrul german al Familiei.
 
Giffey a demisionat din post în urma unui scandal de plagiat cu privire la teza sa de doctorat, iar Universitatea Lberă din Berlin i-a retras titlul de doctor în iunie.
 
Candidata Verzilor Bettina Jarasch, în vârstă de 52 de ani, originară din oraşul bavarez Augsburg, a fost ministrul-preşedinte al landului din 2011 în 2016.
 
Berlinul, un oraş cu 3,7 miloane de locuitori, a fost condus de către o femeie o scurtă perioadă de timp, din 1947 în 1948, social-democrata Louise Schroeder, care a condus oraşul ca primar supleant.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările