Şeful Marinei germane, convocat pentru explicaţii după ce a afirmat că peninsula Crimeea e „pierdută” şi că „nu costă nimic să-l respecţi” pe Putin

Şeful Marinei germane, convocat pentru explicaţii după ce a afirmat că peninsula Crimeea e „pierdută” şi că „nu costă nimic să-l respecţi” pe Putin

Kai-Achim Schonbach foto captură

Comandantul Forţelor Navale ale Germaniei, Kai-Achim Schonbach, a făcut afirmaţii care au stârnit furie în Ucraina şi Germania. Acesta a comentat că peninsula Crimeea nu va mai reveni niciodată Ucrainei, iar preşedintele rus Vladimir Putin nu este interesat să anexeze „o fâşie de pământ ucrainean” la Federaţia Rusă, potrivit Der Spiegel.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma acestor comentarii, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut o clarificare publică din partea viceamiralului. Kai-Achim Schonbach a fost convocat pentru explicaţii la Ministerul german de Externe, în timp ce Ministerul Apărării a spus că este necesar să fie prezentate scuze publice.
 
Vorbind la o conferinţă din India, şeful Marinei Germane a spus că „peninsula Crimeea este pierdută”, iar Ucraina „nu o va primi niciodată înapoi, acesta este un fapt” (înregistrarea este disponibilă pe YouTube). El a mai spus că nu crede în intenţiile conducerii ruse de a ocupa alte teritorii ale Ucrainei. 

„Putin pune cu siguranţă presiune pentru că ştie că este capabil de asta, opinie împărtăşită de Uniunea Europeană. Dar ceea ce îşi doreşte cu adevărat este respect la un nivel înalt. Şi, Doamne, nu costă nimic să-i oferi acest respect”, a spus el.
 
Discursul lui Schoenbach a înfuriat oficialii de rang înalt din cadrul Ministerelor de Externe şi Apărării din Germania, notează Der Spiegel. Potrivit publicaţiei, ministrul Apărării Christina Lambrecht a purtat discuţii cu inspectorul general al Bundeswehr (armata germană) Eberhard Zorn şi consilierul ei de relaţii publice Părţile au convenit ca Kai-Achim Schönbach să-şi clarifice imediat declaraţiile şi să prezinte scuze, iar luni să se prezinte în faţa lui Zorn.
 
Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a calificat declaraţiile „inacceptabile” şi a cerut explicaţii. Potrivit unei postări pe site-ul Ministerului de Externe, Crimeea „nu poate fi pierdută decât în imaginaţia unui viceamiral german”, iar încercarea de a desluşi logica preşedintelui rus „trebuie să aibă limite – morale, etice şi în materie de securitate”.

Incidentul are loc în contextul în care vineri ziarul Der Spiegel scria că actualul cancelar german Olaf Scholz ar fi refuzat o invitaţie de ultim moment din partea preşedintelui american Joe Biden de a se întâlni la Casa Albă pentru a discuta despre criza din Ucraina. 

„Relatările sunt false. Nu s-a întâmplat aşa ceva - e o invenţie”, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Acesta a precizat că Scholz urmează să vină luna viitoare într-o vizită la Casa Albă: „Partea germană a propus date şi noi urmăm să le răspundem. Aşteptăm cu nerăbdare să-l primim pe cancelar în SUA în februarie”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările