Şeful diplomaţiei UE „urechează” regimul Putin înainte de vizita la Moscova: „Să respecte angajamentele internaţionale”. Răspunsul SUA la acuzaţia de „ingerinţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, urmează să efectueze o vizită la Moscova între 4 şi 6 februarie pentru a cere eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Vizita, prima din 2017 încoace la Moscova a unui şef al diplomaţiei UE, va avea loc între două procese în cazul Navalnîi: unul pentru acuzaţia de încălcare a termenilor unei condamnări la închisoare cu suspendare şi altul pentru acuzaţia de defăimare a unui veteran din cel de-al Doilea Război Mondial.

Aceste procese, precum şi dezvăluirile despre palatul de la Marea Neagră al preşedintelui rus Vladimir Putin, sunt denunţate vehement în stradă, în pofida represiunii forţelor de ordine.

Duminică, Borrell a denunţat „interpelările masive” şi „utilizarea disproporţionată a forţei” în cadrul protestelor din Rusia. „Oamenii trebuie să îşi poată exercita dreptul de a protesta fără teama de represiune. Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale”, a scris şeful diplomaţiei UE pe Twitter.

Poliţia rusă a procedat la peste 5.000 de arestări - un nou record pentru o zi în epoca post-sovietică - şi a blocat centrul mai multor oraşe, între care Moscova.

UE ia în calcul adoptarea de noi sancţiuni dacă regimul Putin continuă represaliile împotriva opoziţiei. Aceste sancţiuni ar urma să fie decise în baza concluziilor vizitei lui Borrell la Moscova.

Blinken: Putin să se uite spre interior

Şi secretarul de Stat american Antony Blinken a condamnat represiunea la care se dedau autorităţile ruse împotriva protestatarilor anti-guvernamentali.

Într-un interviu acordat canalului NBC News, Blinken s-a declarat „profund tulburat de reprimarea violentă” a protestelor din Rusia.

El i-a răspuns totodată purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peksov, care vede în comentariile noii administraţii federale din SUA despre evenimentele din Rusia drept o „ingerinţă flagrantă” într-o situaţie internă.

„Guvernul rus comite o mare eroare dacă îşi imaginează că este vorba despre noi”, a afirmat Blinken. „Este vorba despre ei. Este vorba despre guvernare. Este vorba despre frustrarea pe care o are poporul rus faţă de corupţie, faţă de autocraţie şi cred că (regimul Putin, n. red.) trebuie să se uite spre interior, nu spre exterior”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Potrivit lui Antony Blinken, administraţia Joe Biden analizează un răspuns la acţiunile statului rus împotriva lui Navalnîi, dar şi la ingerinţele acestuia în alegerile din SUA din 2020 şi în rolul avut în atacul cibernetic care a vizat pe parcursul anului trecut agenţii guvernamentale americane şi companii private.

„Preşedintele (Joe Biden) nu ar fi putut să fie mai clar în conversaţia sa telefonică cu preşedintele (Vladimir) Putin”, a subliniat Blinken, referindu-se la discuţia avută de cei doi lideri marţea trecută.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite