Preşedintele filipinez, avertisment către cei care nu respectă măsurile de izolare: „Veţi fi împuşcaţi!“

Preşedintele filipinez, avertisment către cei care nu respectă măsurile de izolare: „Veţi fi împuşcaţi!“

Rodrigo Duterte

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a avertizat populaţia că armata şi poliţia vor deschide focul asupra celor care provoacă tulburări publice în contextul eforturilor de combatere a pandemiei de coronavirus, relatează BusinessInsider.

Avertismentul preşedintelui, miercuri, la televiziunea publică, a venit după ce locuitorii insulei Luzon, cea mai mare din Filipine, cu o populaţie de 57 de milioane de locuitori, au protestat din cauza penuriei de produse esenţiale. 

”Se înrăutăţeşte. Subliniez încă o dată gravitatea problemei, iar voi trebuie să ascultaţi”, a declarat miercuri seara Duterte.
 
„Ordinele mele către poliţie şi soldaţi, în cazul în care se creează tulburări, iar vieţile le sunt puse în pericol, sunt: Împuşcaţi-i!
 
„Luaţi aminte, aţi fost avertizaţi”, a spus Duterte.

„S-a înţeles? Morţi. Dacă veţi provoca probleme, vă voi îngropa!”, a continuat şeful statului filipinez.
 
Un protest izbucnit în oraşul Quezon de pe insulă a dus la intervenţia poliţiei care a a arestat 20 de persoane care au refuzat meargă acasă.
 
 
Duterte a spus că ordinele guvernamentale trebuie respectate şi că e necesară menţinerea ordinii în ţară. Nimeni nu trebuie să atenteze la viaţa lucrătorilor medicali şi a doctorilor.
 
Ameninţările cu împuşcarea vin în contextul în care ţara a luat şi alte măsuri de descurajare a populaţiei de a ieşi din case: a pus pe străzi coşciuge deschise şi a folosit tunuri de apă pentru decontaminarea străzilor.
 
Pe 31 martie, Filipine, care are 107 milioane de locuitori, a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de infecţii cu coronavirus şi decese: cazurile au ajuns la 2.084, în timp ce 88 de oameni au murit. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: