Thailanda: Copiii salvaţi din peşteră au ieşit din spital. Primele declaraţii

Thailanda: Copiii salvaţi din peşteră au ieşit din spital. Primele declaraţii

FOTO EPA-EFE

Cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal salvaţi dintr-o peşteră din Thailanda la capătul unei operaţiuni periculoase au fost externaţi miercuri, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Copiii, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, au ieşit din sptial şi au plecat la bordul unui microbuz, a constatat un jurnalist al AFP.

Ei au părăsit spitalul din Chiang Rai (nord) cu o zi mai devreme decât s-a preconizat, notează sursa citată.

Autorităţile au anunţat o conferinţă de presă, dorind să evite solicitările individuale pentru interviuri. O echipă de psihiatri urmează să evalueze răspunsurile lor în cadrul întrevederii cu jurnaliştii.

Şeful juntei militare aflate la putere în Thailanda de la lovitura de stat din 2014, generalul Prayut Chan-O-Cha, i-a atenţionat deja pe jurnalişti să nu pună „întrebări fără importanţă“.

Recomandările medicilor cu privire la ţinerea copiilor la distanţă de presă măcar pentru o lună riscă să fie greu de respectat având în vedere interesul trezit de acest caz.

Primele declaraţii

„Am auzit dintr-o dată oameni vorbind“, a declarat Adul Sam-On, în vârstă de 14 ani, copilul care le-a răspuns, în engleză, scafandrilor britanici care i-au descoperit după nouă zile fără vreun contact cu exteriorul.

„Creierul meu nu funcţiona prea bine“ după atâtea zile fără hrană, a spus el, evocând un „miracol“.

Ei nu au mâncat nimic, au băut doar apă de ploaie timp de nouă zile şi s-au rugat.

„Beam apa care curgea pe stânci“, a povestit Pornchai Khamluan, în vârstă de 15 ani.

Pentru a ieşi, „am încercat să săpăm, crezând că nu puteam doar să aşteptăm autorităţile“, dar în zadar, a adăugat Ekkapol Chantawong, antrenorul în vârstă de 25 de ani, singurul adult din grup, care a petrecut mai mulţi ani într-o mănăstire budistă.

Cei 12 jucători din echipa de fotbal „Mistreţii“ şi antrenorul lor au rămas blocaţi în peşteră la 23 iunie.

Ei au fost găsiţi de către scafandri britanici, după nouă zile, la patru kilometri de la intrare, pe un promontoriu de stâncă, prozonieri ai apelor care au crescut brusc, din cauza ploilor musonice.

Într-un registru mai lejer, purtând toţi tricouri cu un mistreţ, ei au schimbat câteva pase cu mingea, pe un teren de fotbal improvizat în sala presei.

Un purtător de cuvânt al Guvernului thailandez, Sunsern Kaewkumnerd, a spus că speră ca această conferinţă de presă „să le permită întoarcerea la o viaţă normală, fără ca presa să-i deranjeze“.

Un medic a precizat că cei 12 copii se simt bine şi au luat trei kilograme în greutate în ultima săptămână.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările