Talibanii au cucerit un district din apropiere de Kunduz, în nordul Afganistanului

Talibanii au cucerit un district din apropiere de Kunduz, în nordul Afganistanului

Un purtător de cuvânt al talibanilor a anunţat într-un comunicat această cucerire

Talibanii au cucerit sâmbătă un important district situat în apropiere de oraşul Kunduz, în nordul Afganistanului, singura capitală de provincie asupra căreia au reuşit să preia controlul o scurtă perioadă de timp anul trecut, pentru prima dată din 2001 încoace, au anunţat autorităţile locale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit guvernoratului provinciei, insurgenţii au cucerit, chiar înainte de zori, districtul Kahn Abad, situat la aproximativ 30 de kilometri est de Kunduz, iar confruntările armate continuau.

"Confruntările continuă la Khan Abad şi în împrejurimi. Majoritatea oraşului se află sub controlul talibanilor. Încercăm să recucerim districtul", a declarat pentrtu AFP Sayed Mahmood Danish, un purtător de cuvânt al guvernatorului.

Conducătorul districtului respectiv, Hayatullah Amiri, a precizat că "talibanii au lansat un atac coordonat asupra Khan Abad în această (sâmbătă) dimineaţa, la ora locală 4.00 (2.30, ora României), după mai multe ore de luptă".

Potrivit acestuia, centrul oraşului se afla în mâna insurgenţilor.

"Am cerut de mai multe zile poliţiei şi armatei întăriri, însă Guvernul provincial nu a acordat atenţie solicitărilor noastre, iar până la urmă, în această (sâmbătă) dimineaţa, districtul a fost cucerit", s-a plâns el.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a anunţat într-un comunicat această cucerire.

"Deţinem (controlul asupra) sediului unui district, cartierului general al poliţiei, celui al serviciilor de informaţii şi barajelor poliţiei", a precizat el.

Această cucerire pare să semene panică în rândul civililor.

Potrivit unui institutor care a fugit, Abdul Sattar, contactat de AFP, "locuitorii se tem pentru viaţa lor, iar mulţi fug de acasă, magazinele au fost închise. Am reuşit să fugim foarte devreme în această (sâmbătă) dimineaţa, însă sute de familii sunt prinse în capcană", a declarat el, adăugând că se teme de "căderea capitalei provinciale".

Oraşul Kunduz a fost cucerit în septembrie 2015 de talibani, care au păstrat controlul asupra localităţii timp de trei zile, semănând panică în rândul populaţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările