Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

La vremea respectivă, subiectul a ajuns pe coperta revistei „Time“

Zborul MH 17 al companiei Malaysian Airlines a fost atacat în timp ce se afla pe teritoriul Ucrainei. În 1983, Uniunea Sovietică a comis o crimă la fel de gravă.

Boeing-ul căzut lângă Doneţk a amintit de alte cazuri în care un avion civil a fost atacat, dând naştere la o tragedii sângeroase.
 
Un caz mai puţin mediatizat e cel al avionului Iran Air, doborât de americani, în 1988. Şi ruşii au pe conştiinţă o crimă groaznică în anii în care război rece cu America era în toi. În 1983, Uniunea Sovietică a atacat, fără milă, un avion comercial, ucigând oameni nevinovaţi. 
 
La 30 august, un Boeing 747-230B al companiei Korean Air Lines a decolat de la Aeroportul Internaţional JFK, la New York, cu destinaţia Seoul. În aeronavă se aflau 246 de pasageri (dintre care 22 erau copii sub 12 ani) şi un echipaj format din 23 de persoane. După ce s-a alimentat la Anchorage, în Alaska, avionul şi-a continuat drumul spre Seoul, la 31 august 1983.
 
Pe parcursul zborului, Boeing-ul şi-a schimbat de două ori traseul şi a pătruns în spaţiul aerian al Uniunii Sovietice. Drept urmare, ruşii au trimis trei avioane de război pe urmele Boeing-ului 747-230 B. A urmat un schimb halucinant de replici între generalii ruşi:
 
*General Kamensky: „Trebuie să identificăm avionul. Poate e un avion civil…
 
*General Kornukov: „Ce avion civil? Deja ne-a invadat o dată spaţiul aerian, fără să se identifice. Îţi ordon să-l ataci“.
 
Pilotul Gennadi Osipovici, aflat la bordul unui avion de război, a tras în Boeing-ul 747-230B, doborându-l şi ucigându-i pe cei 269 de oameni aflaţi la bord. 
 
Iniţial, Uniunea Sovietică a negat orice implicare în acest caz, însă ulterior a fost forţată să recunoască faptul că a atacat avionul companiei Korean Air Lines.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările