Proteste în Taiwan

Proteste în Taiwan

Zeci de taiwanezi au înfruntat forţele de ordine în această dimineaţă, într-o demonstraţie faţă de decizia autorităţilor de a semna un nou pact comercial cu guvernul de la Beijing.

Agreat pe 21 iunie, pactul permite ambelor părţi să investească reciproc în domeniul serviciilor, inclusiv în sectorul bancar. Aprobarea acordului de către legislatura taiwaneză este considerată o concluzie anticipată, deoarece partidul naţionalist al preşedintelui Ma Ying-jeou se bucură de o majoritate clară în parlament.

În timpul protestelor din faţa parlamentului taiwanez, unii demonstranţi au rupt linia poliţiei şi au sărit peste gardul din faţa clădirii parlamentului. Taiwanezii au protestat şi înăuntrul clădirii, dar au fost rapid disperaţi de către forţele de ordine. Nicio arestare nu a fost raportată.

Pactul actual este cel mai nou dintr-o serie de acorduri de afaceri cu guvernul chinezi, promovate de preşedintele Ma. Liderul de la Taipei consideră că dacă Taiwanul nu îşi va întări legăturile economice cu continentul, cetăţenii insulei pe care o conduce va avea de suferit, mai ales în contextul în care restul statelor asiatice din apropiere au acorduri preferenţiale cu Beijingul.

Demonstranţii resping această teorie şi insistă că pactul va creşte dependenţa deja semnificativă a Taiwanului de China şi îi va permite acesteia din urmă să îşi impună anumite condiţii politice până în punctul în care libertăţile democratice ale Taiwanului vor fi suprimate.

Taiwanul şi partea continentală a Chinei s-au separat în urma unui conflict civil din 1949. Beijingul consideră insula pe care locuiesc 23 de milioane de oameni ca parte din teritoriul său şi a declarat permanent că o va anexa la loc, fie convingând autorităţile de la Taipei, fie prin forţă dac va fi necesar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările