O publicaţie chineză acuză Washingtonul că plăteşte sportivi pentru a provoca „tulburări” la Jocurile Olimpice de iarnă

O publicaţie chineză acuză
Washingtonul că plăteşte sportivi pentru a provoca „tulburări” la Jocurile Olimpice de iarnă

FOTO Shutterstock

Un ziar oficial chinez a acuzat Washingtonul că plăteşte sportivi pentru a-i „incita” să provoace „tulburări” în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (4 - 20 februarie), acuzaţie dezminţită de Ambasada SUA în China.

Ştiri pe aceeaşi temă

China Daily susţine, potrivit news.ro, că deţine informaţii în acest sens  de la „surse bine informate” şi că a ales să le publice pentru a denunţa o „conspiraţie”.

„Forţele antichineze” de pe pământul american „încurajează sportivii” din mai multe ţări „să-şi exprime nemulţumirea faţă de China, să adopte o atitudine pasivă în timpul competiţiilor sau chiar să refuze să participe” la concursuri, susţine ziarul chinez de limbă engleză.

În schimb, Washingtonul le va „oferi despăgubiri”, scrie Dailey China.

SUA doresc „să creeze tulburări în timpul Jocurilor pentru a politiza evenimentul”, conchide publicaţia chineză.

Autorităţile americane au negat cu fermitate aceste acuzaţii. „Nu ne-am coordonat şi nu coordonăm nicio campanie globală legată de participarea la Jocurile Olimpice”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Beijing într-un e-mail adresat AFP.

„Sportivii americani au dreptul de a se exprima liber, în conformitate cu spiritul Jocurilor Olimpice, care include promovarea drepturilor omului”, a continuat acest purtător de cuvânt.

În numele încălcărilor drepturilor omului în China, în special împotriva minorităţii musulmane uigure, SUA au convins unii aliaţi occidentali, printre care Canada, Australia şi Regatul Unit, să „boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă 2022.

Aceste ţări nu vor trimite niciun oficial la Beijing pentru a participa la ceremonia de deschidere de vineri. Sportivii lor, pe de altă parte, vor participa la competiţii.

Prin acest articol din China Daily, Beijingul încearcă să „deturneze atenţia” publicului „de la istoricul său scandalos în materie de drepturile omului”, a apreciat Ambasada SUA în China.

„Ne aşteptăm ca (regimul de la Beijing, n. red.) să asigure siguranţa şi bunăstarea sportivilor noştri şi a tuturor sportivilor care participă la Jocurile de la Beijing şi să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale”, a subliniat misiunea diplomatică americană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările