Manifestaţii antifranceze violente în Pakistan: Cetăţenii francezi sunt sfătuiţi să părăsească teritoriul acestei ţării

Manifestaţii antifranceze violente în Pakistan: Cetăţenii francezi sunt sfătuiţi să părăsească teritoriul acestei ţării

Manifestaţiile au început după arestarea liderului unui partid islamist radical FOTO EPA-EFE

Pe fondul unui val de manifestaţii antifranceze violente în Pakistan, ambasada Franţei la Islamabad le-a recomandat cetăţenilor francezi să părăsească teritoriul acestei ţări asiatice.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Din cauza ameninţărilor serioase care planează asupra intereselor franceze în Pakistan, recomandăm cetăţenilor francezi şi întreprinderilor franceze să părăsească provizoriu ţara”, se arată într-un mesaj transmis de Ambasada Franţei la Islamabad.

Un partid islamist radical, Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), a blocat parţial la începutul săptămânii curente capitala Islamabad (nord) şi alte două oraşe mari din Pakistan - Lahore (est) şi Karachi (sud) - pentru a pune presiuni în vederea expluzării ambasadorului francez.

Cel puţin doi poliţişti au fost ucişi în cursul acestor proteste.

Susţinătorii TLP au reacţionat astfel pentru a denunţa arestarea, luni, la Lahore, a liderului lor Saad Rizvi, la câteva ore după ce a făcut apel la un marş pentru data de 20 aprilie la Islamabad pentru a cere expulzarea ambasadorului Franţei.

TLP cere această expulzare de când preşedintele francez Emmanuel Macron a apărat dreptul la caricatură în numele libertăţii de exprimare. Liderul de la Elysee a făcut acest lucru în cadrul unui omagiu adus profesorului de istorie şi geografie ucis la 16 octombrie anul trecut după ce le-a arătat elevilor caricaturile cu profetul Mahomed publicate de revista satirică Charlie Hebdo.

Guvernul pakistanez intenţionează să interzică TLP, care a mai organizat manifestaţii violente antifranceze. În toamna anului trecut, TLP a făcut apel la boicotarea produselor franceze.

Islamul în varianta sa strictă interzice orice reprezentare a profetului Mahomed. Blasfemia este o chestiune incendiară în Pakistan, unde chiar şi acuzaţii neprobate de ofensă la adresa islamului pot duce la asasinate sau linşaj.

La sfârşitul lui octombrie, premierul pakistanez Imran Khan l-a acuzat pe Emmanuel Macron că „atacă islamul”. Apoi, în noiembrie, ministrul pakistanez pentru Drepturile Omului Shireen Mazari a avut o ieşire extrem de dură la adresa preşedintelui fracez, scriind pe Twitter că „Macron le face musulmanilor ceea ce le-au făcut naziştii evreilor”. Ministerul francez de Externe a condamnat puternic aceste declaraţii. Relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate de atunci.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările