India înregistrează un nou record de infectări cu SARS-CoV-2. Bogaţii fug din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
India a înregistrat peste 350.000 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore FOTO EPA-EFE
India a înregistrat peste 350.000 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore FOTO EPA-EFE

În timp ce India se confruntă cu o înmulţire dramatică a îmbolnăvirilor de COVID-19 şi cu mari probleme în sistemul sanitar, bogaţii din ţară închiriază avioane şi fug în străinătate, mai ales în Dubai.

La 21 februarie, Bharatiya Janata Party, formaţiunea politică aflată la putere în India, a adoptat o rezoluţie în care se felicita pentru victoria obţinută împotriva SARS-CoV-2 datorită „leadershipului competent, sensibil, devotat şi vizionar al premierului Narendra Modi”.

Dar, în doar câteva săptămâni mai târziu, situaţia epidemică a devenit catastrofală în India, cu recorduri de infectări doborâte de la o zi la alta, ultimul, de peste 352.000 în 24 de ore, fiind înregistrat luni. Sistemul sanitar al ţării este într-o situaţie disperată, în timp ce imaginile de la crematorii sunt de-a dreptul înspăimântătoare, cu incinerări în masă.

Pe fondul înmulţirii criticilor, Guvernul Modi a cerut reţelei de microblogging Twitter să cenzureze mesajele.

În prezent, India se află pe locul doi în lume ca număr de infectări de la începutul pandemiei, şi anume 17.313.163, dintre care 195.123 fatale.

India a devenit aşadar epicentrul pandemiei de COVID-19, o situaţie accentuată din plin de mutaţia indiană a coronavirusului SARS-CoV-2, care, potrivit microbiologului Patrick Berche, membru al Academiei Franceze de Medicină, este un cocteil de variante californiană, braziliană şi sud-africană. Asta il „face să fie atât de contagios”, spune medicul francez.

Confruntate cu riscul dezastrului, majoritatea ţărilor, în special cele asiatice, au instituit restricţii severe pentru a limita răspândirea coronavirusului şi a-l combate într-un final. În India, restricţiile nu se aplică pentru toţi. Potrivit The Economic Times, elita indiană fuge din ţară, mai ales cu avioane special închiriate în acest sens.

Cererea pentru pentru zboruri private este „absolut nebună”, a declarat pentru AFP conducerea companiei Air Charter Service. „Am cerut mai multe avioane din străinătate pentru a face faţă cererii”, a explicat la rândul său un purtător de cuvânt al companiei Enthral Aviation.

„Închirierea unui avion pentru o cursă între Mumbai şi Dubai costă 38.000 de dolari (32.000 de euro) în cazul unui grup de 13 persoane şi 31.000 de dolari pentru un avion cu şase locuri”, a precizat reprezentantul Enthral Aviation, menţionând că există 80 de cereri de acest tip pe zi şi că numeroase familii se organizează în grupuri pentru a împărţi costurile.

Destinaţia preferată este Dubai, oraş din Emiratele Arabe Unite, ţară care asigură locuri de muncă pentru 3,3 milioane de indieni, sau circa o treime din populaţia sa.

Noua variantă a coronavirusului apare în nomenclatorul specialiştilor sub numele de „B.1.617” şi a fost detectată pentru prima oară în octombrie anul trecut, nu departe de Nagpur, în centrul Indiei. Mare lucru nu se ştie însă despre această „variantă indiană” decât că este foarte contagioasă - de unde şi explozia de cazuri în India - şi, aparent, mai puţin accesibilă protecţiei vaccinale. Motiv pentru care a fost descris de unii drept „dublu mutant”. 

Microbiologul Patrick Berche, membru al Academiei Franceze de Medicină, precizează că „în acest mutant regăsim variantele californiană, braziliană şi sud-africană, un cocteil care-l face să fie atât de contagios”. Un mutant care atacă mai des şi tinerii, ba chiar şi copii.

Apariţia variantei indiene, după celelalte - britanică, sud-africană, braziliană - demonstrează cât de greu va fi de obţinut repede o imunitate colectivă. Santé publique France e de părere că aceşti mutanţi, tot mai numeroşi şi inevitabili, pot reduce eficacitatea anticorpilor dar şi a vaccinurilor.

„Situaţia este critică, trebuie neapărat să ne protejăm”, subliniază Patrick. „Nu vom putea controla această pandemie dacă nu vaccinăm şi ţările lumii a treia care nu au mijloacele să-şi cumpere serurile. Trebuie avută o viziune globală, planetară, pentru a combate acest virus. Altfel, vom avea tot timpul posibilitatea de a avea o variantă care soseşte cu avionul pentru a însămânţa Europa sau SUA”, avertizează microbiologul francez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite