Fostul premier chinez Li Peng, cunoscut ca „măcelarul din Beijing”, a murit la vârsta de 90 de ani

Fostul premier
chinez Li Peng, cunoscut ca „măcelarul din Beijing”, a murit la vârsta de 90 de
ani

Li Peng FOTO EPA-EFE

Fostul premier chinez Li Peng, care a ordonat ca legea marţială să intre în vigoare în timpul protestelor din 1989 de la Tiananmen, a murit la vârsta de 90 de ani, a anunţat presa de stat, potrivit BBC News.

Ştiri pe aceeaşi temă

Li a decedat luni seară, în Beijing, în urma unei boli nespecificate. El a avut numeroase posturi importante în China, în anii ’80 şi ’90, însă este cunoscut ca „măcelarul din Beijing”, ca urmare a rolului pe care l-a avut în masacrul din Piaţa Tiananmen, în urma căruia soldaţi au ucis sute de civili neînarmaţi. Li a spus că măsura a fost un pas „necesar”.

În necrologul său, agenţia de ştiri Xinhua spune că Li „a luat măsuri decisive de a stopa revoltele şi de a înăbuşi violenţa revoluţionară” în timpul protestelor din Tiananmen.

China a cenzurat masacrul în mod constant în ultimii 30 de ani şi evită să se refere la vreo atrocitate care s-ar fi întâmplat în timpul demonstraţiilor.

Wu'er Kaixi, unul dintre liderii protestelor, care acum trăieşte în exil, a declarat pentru BBC că se bucură că Li Peng a murit. El a spus că cei care şi-au pierdut oameni dragi în iunie 1989 încă aşteaptă să se facă dreptate.

„Li peng a fost măcelarul masacrului de pe 4 iunie şi aşa ar trebui ca lumea şi istoria să şi-l amintească. Şi, sper, ca într-o bună zi, la fel să fie amintit şi de către cărţile de istorie din China”.

Pe 4 iunie 1989, în jur de 300.000 de soldaţi au intrat, cu tancuri şi blindate, în mulţimea de protestatari care cereau paşnic reformarea Partidului Comunist. Până la 4.000 de oameni au fost ucişi, iar alte câteva mii - arestaţi, însă aparatul de cenzură a înlăturat orice referire la mişcarea pro-democratică din istoria pe care-o învăţă chinezii, dar şi din spaţiul virtual, mai ales reţele de socializare. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: