Cine este cea mai puternică femeie din Coreea de Nord

Cine este cea mai puternică femeie din Coreea de Nord

Kim Yo-jong, sora liderului nord coreean alături de preşedintele Moon Jae-in (centru) şi preşedintele Prezidiului parlamentar Kim Yong-nam FOTO EPA-EFE

Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, este considerată cea mai puternică femeie din  Republica Democrată Coreea şi chiar al doilea om în stat, ea exercitându-şi influenţa din umbră, în calitate de asistentă în cadrul secretariatului preşedinţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pregătită încă din adolescenţă să ajungă în structurile puterii, Kim Yo-jong a avut o ascensiune rapidă după moartea tatălui lor şi a avut un rol crucial în asigurarea tranziţiei la putere a fratelui său, după ce acesta a fost desemnat succesorul lui Kim Jong-il, în 2009.

Kim Yo-jong şi-a însoţit fratele la summiturile din Singapore şi Hanoi pe fondul negocierilor cu SUA şi a părut să fie mâna sa dreaptă stând departe de atenţia publică dar veghind din umbră asupra fratelui său. Ea fost surprinsă adunând mucurile de ţigară ale fratelui său – o sarcină măruntă dar crucială, întrucât  rolul său ca unul din oficialii de rang înalt ai secretariatului său este să se asigure că nimeni nu va putea preleva mostre de ADN de la liderul nord-coreean.
 
Membră din 2019 a legislativului nord-coreean Adunarea Populară Supremă, influenţa sa crescândă este dovedită de faptul că este cea care are grijă de imaginea lui Kim Jong-un în mass-media, fiind practic cea care stabileşte liniile cultului personalităţii dictatorului nord-coreean.
 
Kim Yo-jong nu este doar asistentă prezidenţială, ea joacă şi roluri diplomatice importante. În 2018, în perioada jocurilor olimpice din Pyeongchang ea devenit cel mai înalt oficial al familiei Kim care face o vizită în Coreea de Sud de la sfârşitul războiului, iar câteva săptămâni mai târziu, însuşi liderul nord-coreean a sosit în această ţară după ce Kim a pregătit terenul.
 
Totodată, a fost cea care a prezentat condoleanţe în numele fratelui său fostului preşedinte sud-coreean  Kim Dae-jung la moartea soţiei sale.
 
Kim a devenit o figură tot mai vizibilă în Coreea după ce a fost fotografiată alături de fratele său la testarea rachetelor balistice şi de asemenea în vizitele sale prin ţară. Dar ceea ce dovedeşte poziţia sa  este apariţia sa călare pe un cal alb pe muntele Paektu – considerat munte sacru în mitologia Coreii de Nord şi locul de naştere al dinastiei Kim.
 
Deşi sora dictatorului nord-coreean a deţinut numeroase alte funcţii înalte – precum cel de vice-preşedinte al departamentului de propagandă, fotografia cu ea călărind alături de fratele său pe muntele sacru dovedeşte statutul său de lider idolatrizat.
 
Kim s-a întors din Elveţiaîn 2001 şi ar fi avut profesori privaţi până în 2005 când a intrat la universitatea Kim Il-sung , unde a studiat economia politică. A fost membru al partidului muncitoresc încă din 2007 îndeplininând tot felul de sarcini administrative pentru tatăl şi mătuşa sa.
 
În 2009, a fost surprinsă la Universitatea de Agricultură din Wonsan alături de tatăl, fratele şi alţi oficiali ai partidului.  În această perioadă a jucat un rol important la planificarea preluării succesiunii la putere a lui Kim Jong-un. Este şi anul în care a început să lucreze în Comitetul Central al Partidului.
 
Înainte să obţină o funcţie în Comisia de Apărare Naţională, în 2012, ea şi-a însoţit tatăl ca membru al secretariatului său şi a fost fotografiată la Conferinţa Partidului Muncitoresc la mică distanţă de presupusa amantă a tatălui său şi probabil a patra soţie.
 
Kim a ajuns în atenţia publică în 2011, după moartea tatălui său şi televizarea funeraliilor sale. Ea a fost văzută alături de oficiali de rang înalt care i-au adus omagii tatălui său. 
 
În 2013, a ajuns director în exerciţiu al Comisiei Naţionale de Apărare şi l-a însoţit pe fratele său în tururile sale prin ţară în calitate de manager. În 2014, a fost fotografiată participând şi votând la alegerile parlamentare.
 
În 2015 el i-a luat locul veteranului de partid Kim Ki-nam ca primul vice-director al Departamentului de Propagandă, obţinând astfel o funcţie care i-a permis influenţarea propagandei şi mediei în toată ţara.
Odată cu această promvare a devenit unul dintre cei mai tineri vice-directori ai structurii – mergând pe urmele tatălui său care a obţinut această funcţie la 27 de ani.
 
Din această poziţie ea şi-a dovedit cea mai puternică influenţă asupra regimului nord-coreean, pentru că în mâinile ei cultul personalităţii lui Kim Jong-un a ajuns să capete asemănare cu cel al bunicului său, 
Kim Il-sung. Sub influenţa ei imaginea lui  Kim Jong-un a început să devină una ceva mai îmblânzită în raport cu cea mai dură a tatălui său.
 
Calitatea sa de membru al familiei Kim a propulsat-o şi în roluri diplomatice importante, în contextul în care alţi oficiali ai delegaţiei aveau ranguri mai înalte. Ea a primit o postură de lider în cadrul vizitei în Coreea de Sud când s-a întâlnit cu ministrul pentru unificare al acestei ţări cu prilejul Jocurilor Olimpice din Pyeongchang, în 2018. De asemenea, a fost persoana desemnată să-l invite oficial pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la o întâlnire cu Kim Jong-un, în Coreea de Nord.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările