CNA va putea restricţiona un serviciu media dacă incită la ură, violenţă şi terorism

CNA va putea restricţiona un serviciu media dacă incită la ură, violenţă şi terorism

Ministrul Culturii vine cu un proiect de lege pentru schimbări majore în domeniul audiovizualului

CNA va putea restricţiona un serviciu media dacă incită la ură, violenţă şi terorism. Aceasta este una din modificările pe care Ministrul Culturii o propune printr-un proiect de lege care prevede mai multe schimbări în domeniul audiovizual şi al cinematografiei.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea legii audiovizualului, privind cinematografia  a fost pus joi pentru dezbatere publică, până la data de 5 aprilie.   

Schimbări preconizate, conform hotnews.ro:

  1. Redefinirea noţiunilor de serviciu media audiovizual, program, retransmisie, comunicare comercială, sponsorizare, plasare de produse, licenţă audiovizuală şi codare
  2. Introducerea unor definiţii noi pentru noţiunile de serviciu de platformă de partajare, material video generat de utilizator, decizie editorială, furnizor de platformă de partajare şi autorizare servicii media audiovizuale la cerere", se arată în Expunerea de motive a proiectului de Lege.
  3. S-a prevăzut un mecanism prin care CNA poate restricţiona un serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură, violenţă sau instigă la terorism ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică.
  4. Se completează reglementările privind sponsorizarea şi plasarea de produse în cadrul programelor audiovizuale, acestea fiind interzise dacă sunt realizate pentru tigări electronice sau flacoane de reumplere.
  5. Pentru comunicările comerciale şi plasările de produse se introduc noi reguli cu privire la conţinutul acestora şi la modul de difuzare.

Plata cotei de 3% din preţul de vânzare şi/ sau închiriere a filmelor şi platformele de streaming video online

Se modifică şi se completează art. 13 şi art. 16 din OG nr. 39/2005 privind cinematografia, în sensul includerii la plata cotei de 3% din preţul de vânzare şi/sau închiriere a filmelor şi platformele de streaming video online de tipul VoD, SvoD, TvoD, PayPerView, şi pentru a completa lista contribuţiilor la Fondul cinematografic cu o contribuţie de 4% din veniturile obţinute din tranzacţii unice sau sub formă de abonament, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările