Buzdugan şi Morar, prima reacţie după ce au fost acuzaţi de rasism: „Regretăm sincer. E o greşeală pe care o vom plăti“

Buzdugan şi Morar, prima reacţie după ce au fost acuzaţi de rasism: „Regretăm sincer. E o greşeală pe care o vom plăti“

Mihai Morar şi Daniel Buzdugan realizează matinalul de la Radio ZU de peste zece ani FOTO Facebook Radio ZU

Realizatorii Radio ZU Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au fost puşi la zid pentru comentariile rasiste de după meciul România-Congo, când au folosit termeni precum „maimuţe“, „urangutani“ şi „primate“ pentru a-i descrie pe fotbaliştii congolezi, dar şi pe suporterii lor. „Adevărul“ a obţinut o primă reacţie în care Buzdugan recunoaşte greşeală, dar precizează că a fost neintenţionată şi le cere iertare tuturor celor care s-au simţit lezaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reamintim că după meciul amical România-Congo de săptămâna trecută, care s-a terminat cu un scor egal de 1-1, matinalii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au folosit termeni ofensatori pentru a-i descrie pe jucătorii congolezi, dar şi pe suporterii acestora. „Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuţă. La intrările în stadionul unde s-a ţinut meciul cică era o coadă de maimuţe, n-ai văzut aşa ceva. Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuţe, au fost susţinuţi de 8.000 de maimuţe“ şi „Mâna la piept toată lumea, pentru imnul statului Congo. Hai, toate maimuţele laba la blană!“, sunt doar câteva ditre remarcile celor doi. Mai multe declaraţii puteţi vedea aici.
 
Cântăreţul Kamara, născut în Guineea Franceză, dar crescut şi stabilit în România, s-a simţit vizat de comentariile celor doi realizatori de radio şi a reacţionat printr-un mesaj, declarându-se uluit şi jignit. Artistul mai afirmă că Buzdugan şi Morar nu fac cinste breslei lor şi îi roagă să nu-i mai difuzeze piesele. Mesajul integral poate fi citit aici
 

Daniel Buzdugan: „A fost o greşeală neintenţionată. Am vrut să facem glume despre echipa noastră“

Contactat de reporterii „Adevărul“, Daniel Buzdugan a părut extrem de afectat, declarând că atât el, cât şi colegul lui, Mihai Morar, regretă sincer acele comentarii şi vor plăti pentru greşeala făcută. Totodată, realizatorul Radio ZU a dezvăluit că a luat legătura cu artistul Kamara pentru a-şi prezenta personal scuze: „Am discutat chiar în această dimineaţă cu Kamara, pe care îl ştiu de peste 12 ani, şi ne-am cerut scuze. A fost o greşeală neintenţionată a noastră, noi în emisiunea respectivă am vrut să facem glume despre echipa noastră, care joacă prost în ultima vreme. Din una în alta am făcut o greşeală.“
 
Buzdugan a ţinut să sublinieze faptul că nu sunt rasişti, dând un exemplu din care reiese cu atunci când au avut şansa au luptat pentru drepturile minorităţilor: „Facem emisiunea asta de peste zece ani şi niciodată nu am fost acuzaţi de aşa ceva. Ba dimpotrivă, a fost recent o situaţie în care nişte cetăţeni de etnie romă au fost daţi afară de la o piscină. Noi am vorbit cu reprezentantul etniei rome, care a povestit situaţia respectivă, şi am spus în emisiune că este inuman să aplici o asemenea măsură unor oameni pe astfel de considerente şi nu pentru nerespectarea regulilor.“
 

Daniel Buzdugan: „Promit că nu se va mai repeta“

De asemenea, realizatorul Radio ZU a subliniat că are prieteni de alte etnii şi prieteni care sunt de o altă orientare sexuală, pe care îi respectă şi niciodată, nici măcar în glumă, nu ar putea să îi jignească. „A fost o neatenţie pe care o vom plăti. Normal că vom plăti. Ne cerem scuze faţă de cei care s-au simţit lezaţi. Regretăm sincer. Este o greşeală pe care am făcut-o, dar care nu a fost intenţionată, noi nu suntem rasişti, nu avem nicio legătură cu rasismul. Niciodată în atâţia ani nu am fost acuzaţi de aşa ceva. Nu interesează pe nimeni probabil, dar trec prin nişte momente pe care nu le-aş dori nimănui şi promit că nu se va mai repeta. Îmi pare rău. Ne-am cerut scuze în emisiunile noastre şi promitem că niciodată nu se va mai întâmpla aşa ceva. Suntem cu toţii oameni pe planeta asta“, a încheiat Buzdugan. 

Precizăm că Mihai Morar nu a putut fi contact până în momentul publicării acestui articol.
 

Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, în vizorul CNA şi CNCD

Potrivit site-ului Paginademedia.ro, cei doi realizatori ai postului de radio au fost reclamaţi la CNA pentru seria de remarci rasiste, în timp ce Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat, realizatorii fiind citaţi să se prezinte luni, 6 iunie, la CNCD pentru a da explicaţii cu privire la afirmaţiile făcute.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările